Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Pengar till psykiatrisamarbete

Publicerat lördag 10 januari 2009 kl 10.13

Kronobergs kommuner och landsting sökte 4,5 miljoner kronor, för att öka kompetensen bland personal som arbetar med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. Socialstyrelsen beviljade ett bidrag på 3 miljoner och nu kan arbetet börja.

Projektet heter ”Lärande i samverkan- en Lisa för själen”.

Roland Eiman, Socialchef på Älmhult kommun, menar att behovet av kompetens utveckling ökar.

- Vi har fått ett utökat ansvar i kommunerna genom åren. Det är allt fler människor med psykiska nedsättningar som vi stöttar och hjälper ute i samhället idag, och då behöver vår personal höja sin kompetens för att kunna göra det på ett bra sätt.

Psykiatriverksamheten i Kronoberg, har under den senaste 10 års- perioden genomgått stora förändringar. Öppnare vårdformer, där landstingets roll minskar och kommunernas ansvar växer, ställer större krav på kommunens anställda inom boende och omsorg, för psykisk sjuka och personer med psykisk funktionsnedsättning. Det skriver Kronobergs landsting och samtliga kommuner i sin ansökan om kompetenspengar till Socialstyrelsen.

Kronobergs kommuner och landsting, vill alltså samarbeta kring utbildning av personal som arbetar med personer med psykisk funktionsnedsättning. En del av kommunerna har tidigare riktat kritik mot landstinget för att de sparar 30 miljoner kronor på psykiatrin. Det har enligt kommunerna inneburit att de får ta ett orimligt stort ansvar. Men om Kronobergs kommuner och landsting får den sökta summan från Socialstyrelsen kan detta inte ses som någon kompensation för de sparade pengarnas säger Roland Eiman.

Beskedet från Socialstyrelsen, om den ansökta summan beviljas kommer innan årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".