Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Hövdingar uppvaktar regeringen

Publicerat måndag 19 januari 2009 kl 10.38
Sågverksägaren Lars-Erik Persson är försiktigt optimistisk till landshövdingarnas utspel. Foto: Therese Gabrielsson/SR Kronoberg

Uppdaterad 15.30

Träindustrin behöver ett stimulanspaket. Det anser Smålands tre landshövdingar och ordförandena för Smålands tre regionförbund. Och under måndagen överlämnade de sina krav till regeringen.

Den senaste tidens varsel har enligt landshövdingarna slagit hårt mot träindustrin och många gånger mot små företag på små orter.

De tre skriver att cirka 20 000 personer inom de tre länen arbetar inom träbranchen.

Ett av förslagen handlar om att stimulera småhusbyggandet. En sådan åtgärd skulle enligt kravställarna inte bara gynna husbyggarna utan också ge följdverkningar för till exempel flyttfirmor och möbelindustrin.

Ett sätt att kunna göra detta är låta ROT-avdraget som ges till den som renoverar eller bygger till sitt hus också ska kunna ges till nyproduktion av småhus.
I Lädja utanför Lammhult ligger J Perssons sågverk. Virket som sågas här används främst till husbyggen och till carportar. Lars-Erik Persson äger sågverket, och han håller med om att det är dåliga tider för många i branschen. Men ändå ger han både ris och ros till det förslag som landshövdingarnas presenterade idag.

– Rena stöd till för sysselsättning tror jag inte är så bra om det inte finns någon efterfrågan. Man kan inte producera saker som ingen vill ha och behöver, säger Lars-Erik Persson.

Landshövding Kristina Alsér tror att ett riktat stöd till byggnation kan hjälpa de som är i valet och kvalet med att bygga men som inte riktigt vågar med tanke på det ekonomiska läget.

– Det visar på en framtidstro, säger Kristina Alsér, landshövding i Kronobergs län.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Landshövdingarnas önskemål till regeringen

  • Låt ROT-avdragen gälla också nyproduktion av småhus.
  • Ge stöd åt upprustning av miljonprogramsområdena.
  • Starta ett nationellt forskningsprogram för den träbearbetande industrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".