Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult

Avlopp som kan hota vattentäkt förbjuds

Publicerat torsdag 5 februari 2009 kl 05.00
Malin Jonsson vid Möckeln som ska få ett bättre skydd mot avloppsutsläpp. Foto: Roger Bergvik / SR Kronoberg

Sjön Möckeln och Helge å i Älmhults kommun ska få ett bättre skydd mot föroreningar. Enskilda avloppsanläggningar i det här området kan komma att förbjudas om de är så dåliga att de kan läcka ut avloppsvatten i vattnet.

För det finns stora faror med avlopp som läcker ut till vattendrag, säger Malin Jonsson som arbetar för Älmhults kommun.
- Det finns risk för spridning av bland annat både sjukdomar och parasiter om avloppsvattnet inte renas tillräckligt, säger hon.

Läckande avloppsvatten kan också bidra till övergödning av sjöar och hav. Idag finns det många äldre hus på landsbygden och i små samhällen som har avloppsanläggningar med brister.

Det finns omkring 70 anläggningar som är kända sedan tidigare som inte uppfyller alla krav. Och det finns omkring 50 som kommunen inte har någon kunskap om.

Möckeln är viktig att granska
Det finns flera skäl till att det är just områdena kring sjön Möckeln och Helge å som ska granskas.
- Sjön Möckeln är dricksvattentäkt för många människor. Dessutom är områden kring sjön och nedströms Helge å av riksintresse för friluftsliv och naturvård, säger Malin Jonsson.

De som har ett bristfälligt avlopp får fyra månader på sig att göra förbättringar. Om avloppsanläggningen inte är godkänd inom fyra månader kommer kommunen att förelägga den som står för anläggningen att genomföra förbättringar. Samtidigt blir det ett förbud mot avloppsutsläpp från anläggningen.  

Inventeringen av de enskilda avloppen kring sjön Möckeln och nedströms Helge å ska vara klar om ett år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".