Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Lågt förtroende för rättsväsendet i Kronoberg

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 09.43
Kriminologen Robert Andersson från Växjö universitet. Foto: Håkan Erlandssson/SR Kronoberg

Bara ungefär hälften av Kronobergarna säger att de har stort förtroende för rättsväsendet. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det är bara Blekinges invånare som har ett lägre förtroende visar undersökningen.

Många Växjöbor som SR Kronoberg talat med i dag har ett lågt förtroende för polisen i kronobergs län.

Enligt BRÅs rapport är det bara i Blekinge som förtroendet är lägre. Robert Andersson är kriminolog på Växjö Universitet. Han säger bland annat att svensk polis prioriterar att bekämpa grövre brott. Den brottslighet som allmänheten oftast drabbas av den så kallade vardagsbrottsligheten - inbrott, skadegörelse och liknande prioriteras lägre av polisen och det kan påverka allmänhetens förtroende för polisen, tror Robert Andersson. Han tycker också att polisen i kronobergs län har något att lära av BRÅs rapport.

– Polisen måste marknadsföra sig bättre, säger han.

Borde ta efter den nationella polisen
– Det är man bra på på det nationella planet. En sak för polisen i Kronobergs län att ta efter, säger Robert Andersson.

Brås årliga nationella trygghetsundersökning bygger på svar från 15 000 svenskar som intervjuats.

Den visar att sex av tio svenskar har högt förtroende för polisen och att förtroendet för åklagarna, domstolarna och Kriminalvården ökar.

Lägst förtroende för kriminalvården
Varannan har stort förtroende för åklagare och domstolar medan tilltron till anstalter och frivård ligger på mer blygsamma 36 procent.

Rapporten visar även att var fjärde svensk mellan 16 och 79 år utsattes för något brott under 2007. 24 procent av brotten polisanmäldes.

Fyra av fem i undersökningen är inte oroliga för att själv utsättas för brott, men oroar sig generellt över brottsligheten i samhället.

37 procent tycker att rättsväsendet behandlar dem som utsatts för brott bra, 52 procent tycker detsamma om polisen.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".