Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Apotekarinsats minskar medicinanvändning

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 06.00
En aktiv insats från apoteket minskar läkemedelsanvändningen bland boenden på gruppboenden. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Apotekets arbete med personer på äldreboende har gett resultat.

Medan läkemedelsanvändningen i länet ökar, så har den hos dom äldre som fått information av apotekarna, minskat med ungefär tio procent.

– 90-95 procent av personerna blir bättre eller får ett oförändrat hälsotillstånd trots att de slutat ta ett läkemedel, säger Maria Granborn, som är en av de tre apotekare som åker runt på äldreboenden i länet.

De så kallade läkemedelsgenomgångarna på äldreboenden startade i Kronoberg i slutet av 90-talet. Det är ett samarbete där en apotekare tillsammans med en läkare, sjuksköterska och ansvarig vårdpersonal tillsammans med patienten ser över hans eller hennes läkemedel och hälsotillstånd. Det för att få fram bästa möjliga medicin.

Medan läkemedelsanvändingen i stort bara ökar hela tiden har den alltså för patienter som genomgått dessa läkemedelsgenomgångar minskat med ungefär tio procent. Enligt Maria Granborn är minskningen glädjande, men det är inte den största vinsten av samarbetet.

– Det är kvalitén i läkemedelsbehandlingen som är det viktigaste. Att anpassa doseringen till den sviktande kroppsfunktionen de äldre har och att titta över om det läkemedel patienten fick för fem år sedan verkligen behövs nu.

Samarbetet är enligt Maria Granborn också mycket framgångsrikt eftersom de olika yrkesgrupperna kan lära av varandra.

– Vårdpersonalen till exempel, som jobbar närmast patienterna, har möjlighet att ställa frågor om medicinerna.Så det finns också ett utbildningsvärde när vi träffas i de här teamen.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".