Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdval Kronoberg är igång

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 06.00

Nu är Vårdval Kronoberg igång, kronobergarna går sedan 1 mars till den vårdcentral som de själva valt. En av de vårdcentraler som tappat flest patienter är vårdcentralen Teleborg. Men trots att nästan 1800 valt bort Teleborg, så märke personalen under måndagen ingen skillnad mot hur det var innan vårdvalet.

- Nej, här har sett ut som vilken dag som helst, säger verksamhetschefen Elisabeth Ferner.

Det är nu runt 14 % av kronobergarna som gjort ett aktivt vårdval. 86 % har alltså valt att stanna kvar på sin gamla vårdcentral.

Lars Petersson från Kalvsvik, var en av dem som besökte en läkare på Teleborgs vårdcentral på måndagen. Han har valt att stanna kvar på Teleborg och hade aldrig någon tanke på att välja en annan vårdcentral när vårdvalsblanketten kom.

- Nej, vi har närmast hit och slipper åka genom hela Växjö för att komma till en vårdcentral, sa Lars Pettersson.

Teleborgs vårdcentral är långt ifrån den enda som tappat patienter. Alla landstingsdrivna vårdcentraler utom två, har idag färre patienter listade hos sig, än innan Vårdval Kronoberg infördes. De enda landstingsdrivna vårdcentralerna som fått fler kunder är den i Alvesta och den i Lagan.

- Ökningen här beror främst på att vi även tidigare haft besök av en hel del Ljungbybor, det kan till exempel vara människor jobbar i Lagan. De patienterna verkar trivas och vill gå kvar här, säger verksamhetschefen i Lagan, Birgitta Göteson.

Än så länge är Landstinget Kronoberg inte klara med sin analys av vad Vårdval Kronoberg kan få för konsekvenser för vårdcentralerna och deras personal. Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ove Löfqvist kommer det med största sannolikhet bli förändringar, till exempel i form av personalminskningar hos de vårdcentraler som tappat mest. Och Elisabeth Ferner, verksamhetschef på Vårdcentralen Teleborg, är beredd.

- När vi ser utfallet av ekonomin kommer vi få göra justeringar. Självklart är det en jättejobbig situation i verksamheten, men det här är ett politiskt beslut och vi måste anpassa oss, säger hon.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".