Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder arga över låga mjölkpriser

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 07.49
En ko som idisslar i gräset. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svenska mjölkbönder riskerar att slås ut av de låga priser som mejerierna betalar för mjölken. Det anser ett 40-tal bönder i Sverige som nu startat ett mjölkuppror.

– Konsekvenserna av detta, om det blir långvarigt, blir att fler bönder måste sluta, det säger Lars-Eric Karlsson som tagit initiativet.

Det går inte att överleva som mjölkbonde idag, anser Lars-Eric Karlsson. För ett år sedan fick bönderna 3 kronor och 50 öre för ett kilo mjölk, idag är den summan nere i runt 2,60.

Anledningen till sänkningen, är enligt Karlsson, dels läget i världsekonomin men också att de olika mejeriföretagen för ett priskrig mot varandra, i sin strävan att vinna marknadsandelar.

Enligt Lars-Eric Karlsson finns det nu två olika lösningar på problemet.

Det ena vore att höja mjölkpriserna i affärerna, kanske till drygt 11 kronor per liter. Men det är egentligen inte det alternativ som Karlsson förespråkar.

Istället anser han att man måste komma åt det priskrig som mejerierna för och som pressar priserna på mjölken. Å detta bör göras genom att de sju stora mejeriföretagen i Sverige, bland andra Arla, Skånemejerier och Milko, börjar samarbeta istället för att konkurrera. Mjölkupprorets tanke är att dom sju stora mejeriföretagen bildar ett dotterbolag, och att det bolaget sen tar hand om all produktion och försäljning av mejeriföretagen.

– Utifrån det sättet kan man bedriva mejerierna på ett rationellt sätt och man kan hantera marknaden på ett bra sätt och bönderna kan få mer pengar utan större höjningar till konsumenterna.

Blir inte det ett monopol?

– Det blir inte monopol för det finns ett antal andre mindre mejerier i Sverige, de kommer att finnas. Plus att vi ändå är självständiga föereningar inom det här, säger Lars-Eric Karlsson.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".