Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ålfisket i länet fortsätter som tidigare

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 15.48
I Kronobergs län får man fortsätta fiska ål. Foto:Anneli Svanström/WWF SCANPIX

Trots att ålen är utrotningshotad och regeringen nu satsar 16 miljoner på att rädda den, får ålfisket i Kronobergs län fortsätta som tidigare. 

- Ålen är en hotad art, men de ålar vi har här uppe kan ju inte ta sig ut levande till havet. Skulle inte vi fiska dem skulle de ju stryka med ändå, så jag tycker det är bra att vi får fortsätta fiska ål, säger Nils Ekwall som är yrkesfiskare i sjön Bolmen och som fiskar bland annat ål.

Ålen är starkt utrotningshotad och har minskat med 95 under de senaste 30 åren. Men nu satsar alltså regeringen 16 miljoner kronor på en räddningsplan.

Det handlar om att återställa ålens vandringsvägar i första hand i sjösystem på västkusten med få vandringshinder samtidigt som ålfisket ska minska.  

Flest ålar finns i haven men flera sjöar och åsystem i Kronobergs län har också ål. Och ålarna i de kronobergska sjöarna kan inte nå ut till havet och vidare till Sargassohavet för fortplantning. De hindras av flera kraftverk och andra hinder för ålens naturliga vandringar. Och därmed kan heller inga ålar ta sig upp i länets sjöar och därför måste ålarna i länets sjöar inplanteras.

- All ål i sjön Bolmen har åkt bil hit. Fiskevårdsområdet och yrkesfisket har tillsammans satt ut ål under många år, säger Nils Ekwall.

Men även att plantera in små så kallade glasålar som fångats ute i havet och förts till insjöar i länet innebär ju också att man tullar på det ålbeståndet. 

- Det gör man ju, men då ska vi ju inte odla någon ål över huvud taget, för all odlad ål är ju glasål som viltfångats från början, säger Nils Ekwall.

Ålen är den näst viktigaste fisken efter gösen för yrkesfisket i Bolmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".