Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Guldregn över skogen

Publicerat söndag 22 mars 2009 kl 08.00
600 miljoner ska fördelas till de svenska skogsägarna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Nu finns ett nytt bidrag till skogsägarna. Skogsstyrelsen har fått 600 miljoner kronor som ska delas ut till skogsägare som vill satsa på kompetensutveckling , naturvård och plantering av ädellöv.

– Det finns en omorientering i EU där man vill förändra stödet till jordbruket och mer rikta in sig på att mer allmänt utveckla landsbygden och företagandet där och då är skogen en naturlig del, säger Staffan Norin på Skogsstyrelsen.

Redan för ett år sen skulle det här stödprogrammet i sin helhet ha startats, men på grund av att myndigheten då organiserade om klarade man bara av att ge bidrag till kompetensutveckling där har man hittills delat ut 25 miljoner,

När nu Landsbygdsprogrammet för skogen i sin helhet startar finns det 575 miljoner kronor kvar pengar som skogsägarna kan söka fram till 2014. Men därefter kommer det troligtvis mer pengar tror Staffan Norin.

– Vi vet ju att EU fortsätter att satsa hårt på landsbygdsutveckling och det kommer att vara nya program som sträcker sig fram mot 2021 som vi snart ska utveckla, säger Staffan Norin.

Har skogsägarna upptäckt att de här bidragen finns?

– Ja, vi har gått ut och informerat och vi har fått in väldigt många ansökingar redan nu, men för det stora flertalet är det här nog en nyhet, säger Staffan Norin

575 miljoner ligger alltså och väntar på skogsägare som vill söka bidrag för att utbilda sig, stärka den biolgiska mångfalden på skogsfatigheten eller som vill satsa på att plantera mera ädellöv som till exempel bok, ek och lind.

Det är bara privata skogsägare som kan få bidrag, men Skogsstyrelsen tror att regelverket kommer att ändras från först juli så att även skogsföretag, kommuner och landsting ska kunna få del av bidragen. Däremot tillåter inte Eu:s regelverk att bidragen ges som lön direkt till skogsägaren, men det går att komma runt genom att man anlitar sin granne.

– Om man har faktura på det. Det kan ju anses tokigt men sånt är regelverket att man ska kunna visa upp fakturerade kostnader, säger Staffan Norin.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".