Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Olika behandling av superbakterier

Publicerat tisdag 14 april 2009 kl 05.23
Superbakterien MRSA. Foto: Håkan Lindgren

Landstingen i landet agerar olika när det gäller personer som har burit på superbakterier av typen MRSA.
Medan man i flera län aldrig friskförklarar en sådan patient, har man i Kronobergs valt att friskförklara när tre provtagningar i följd visat negativt.

- Vi har märkt att en del patienter tyckt att det känts jobbigt, att de känt sig som pestsmittade. Därför är det skönt att kunna skriva av det här när risken för att drabbas igen är så liten. Det känns mer omhändertagande att göra så, säger Arne Runehagen som är smittskyddsläkare på landstinget Kronoberg.
MRSA är stafylokocker som har utvecklat tålighet mot flera typer av antibiotika, och som därför kan de leda till att den som drabbas får mycket svårbehandlade infektioner. Ibland med dödlig utgång. I Kronobergs län upptäcktes förra året 19 nya fall av MRSA.

I dag vet ingen hur länge en person som blivit smittad kan bära på bakterien. Och det är upp till varje landsting att göra egna bedömningar för när en patient kan friskförklaras, några riktlinjer finns inte.

Och åsikterna om hur man ska göra, går isär. På landstingen i bland annat Kalmar, Östergötland och Stockholm har man valt att inte friskskriva en enda av de patienter som en gång testats positivt för MRSA. Och för Lars Bernhoff som är Hygiensjuksköterska i Kalmar, är det en självklarhet.

- Vi har haft många patienter som har växlat mellan att vara positiva och sedan negativa i flera omgångar. Därför anser jag att man bör ha väldigt mycket på fötterna innan man vågar friskförklara, säger Lars Bernhoff.

Arne Runehagen i Kronoberg håller med om att det alltid finns en risk att de här patienterna drabbas igen. Men han tycker man måste väga det mot hur personer mår av att ständigt betraktas som sjuka. Och i Kronoberg är man också noga med att informera patienterna om att de efter friskförklaringen själva måste ta ett stort ansvar.

- Till exempel är det viktigt att man, om man får nya bölder eller sår, berättar för läkaren att man tidigare varit drabbad. Annars finns risk att man får fel antibiotika, säger Arne Runehagen.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".