Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

"Vi måste både gasa och bromsa"

Publicerat måndag 25 maj 2009 kl 16.11
Landstinget ska både satsa och spara, säger företrädarna för de fyra allianspartierna. Foto: Therese Gabrielsson/SR

Idag presenterade den borgerliga majoriteteten i landstinget sin budget för nästa år. Det är en budget som innehåller flera nya satsningar, men kronobergarna måste också räkna med en hel del besparingar nästa år.

- Ja, vi kommer att genomföra rationaliseringar över hela linjen, säger landstingsrådet Suzanne Frank (M).

Vi ska både gasa och bromsa. Så sa den borgerliga alliansen när de presenterade sin budget idag. Gasa ska man göra när det gäller till exempel cancervården, ögonsjukvården och nya läkemedel. Man ska också skapa ett resurscentrum för våld i nära relationer och utöka vårdvalet så att det ska gälla även andra verksamheter än vårdcentraler. Sammanlagt kommer man nästa år lägga drygt 41 miljoner kronor på nya satsningar.

Men man måste också bromsa. För som Sveriges Radio Kronoberg tidigare berättat räknar landstinget med ett minusresultat på hela 67 miljoner kronor för 2009. Och för att klara av det underskottet och kunna genomföra de planerade satsningarna, så måste man spara.

Exakt hur mycket pengar det handlar om kan Suzanne Frank inte svara på ännu, men det handlar om minst 60 miljoner kronor. Här nämns till exempel minskade kostnader för jourverksamhet och så måste kostnaderna för vissa läkemedel minska. Landstinget fortsätter också arbetet med att pröva alla pensionsavgångar, det vill säga att man försöker klara sig utan att ersätta en anställd som går i pension.

Till detta kommer det alliansen kallar för prioriteringsarbete och vardagsrationaliseringar. Med prioriteringsarbete menar landstingsledningen att man genom att förkasta vissa arbetsmetoder och prioriterar andra, blir mer effektiva. 

När det gäller vardagsrationaliseringar kan det jämföras med att man sparar enligt den så kallade osthyvelsmetoden, där man sparar lite grann inom alla verksamheter. 

- Ja, det kan man väl säga. Och det är viktigt att personalen ute på de olika verksamheterna har klart för sig att de måste jobba med rationaliseringar, säger hon.

Och Suzanne Frank är inte rädd för att besparingarna kommer leda till att personalen kommer gå på knäna, eller att patienterna inte får den vård de behöver.

- Nej, idag ser jag inga sådana tendenser alls faktiskt, säger Frank.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".