Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö kommun

Barn får skolskjuts förbi hus med kriminella

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 05.11

Skolbarn i en by i Växjö kommun har under sex års tid fått skolskjuts trots att de inte är berättigade till det. Anledningen är att kommunen bedömer att det är för farligt för barnen att gå förbi en fastighet, där det bor människor med kriminell bakgrund.

– Det här är en extraordinär situation. Jag känner inte till att vi gjort så här någon annan gång, säger Thomas Berglund som är skol- och barnomsorgschef i Växjö.

Beslutet om att barnen skulle få skolskjuts, trots att de bor närmare än tre kilometer från skolan, togs under läsåret 2002. Detta efter att en familj skickat in ett brev till kommunen där de beskrev sin rädsla för att något skulle hända barnen när de var på väg till skolan.

Kör fulla och drogpåverkade
För i byn bor en man som flera gånger dömts av Växjö tingsrätt, bland annat för stöld, narkotikabrott och grov misshandel. Ofta har mannen också flera inneboende hos sig, personer som upprepade gånger gripits av polisen för att de kört utan körkort, fulla eller drogpåverkade i området. Och familjens största rädsla har just varit att barnen skulle bli påkörda.

– Men det har överhuvudtaget varit obehagligt och hotfullt här och jag orkar inte ens prata om den tiden då det var som värst, säger en mamma i byn som Sveriges Radio Kronoberg pratat med.

Problemet försvinner inte
Kommunen har vartannat år omprövat beslutet om den extra skolskjutsen, men varje gång har man kommit fram till att situationen inte blivit bättre och att skolskjutsen därför ska vara kvar. Just nu är det runt fem barn som utnyttjar den.

Och trots att Thomas Berglund ser allvarligt på att problemen i den här byn inte verkar försvinna och att de funnits i så många år, så ser han inte att han som skol- och barnomsorgschef kan göra mer än så här.

– Vi har som skol- och barnomsorgsförvaltning ingen möjlighet att påverka. Det är polisiära eller andra insatser, som krävs för att få bort problemet, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".