Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Mer frivilligt skogsskydd på gång

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 16.41

Regeringen vill få slut på vad man kallar för inbördeskriget mellan skogsägare och naturvårdsmyndigheter. I Naturskyddspropositionen förslår regeringen ett mer frivilligt system för skydd av skogsmark. Skogsägaren ska i samråd med myndigheterna kunna välja mellan olika skyddsformer, naturreservat, biotopskyddsområde eller naturvårdsavtal.

– Syftet med Kometprogrammet, som det här nya systemet kallas,  är att markägarna själva ska kunna ta initiativ till olika skyddsåtgärder, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Vi måste komma bort från det gamla systemet som  istället för att ta vara på skogsägarnas kraft skapade små inbördeskrig mellan markägare och naturvårdsmyndigheter, menar miljöministern.

Idén till det här nya sättet att jobba kommer från Finland och ska börja gälla om riksdagen godkänner regerings förslag från första januari 2010. I ett första steg ska modellen testas i fem olika områden i landet.

– Det kan handla om hela län eller mindre områden. Det får Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och berörda länsstyrelser som får uppdraget att genomföra Kometprogrammet besluta om.

Det här programmet är inspirerat av det finska Metsoprogrammet, men är en svensk modell, säger Andreas Carlgren.

Det är ett alldeles utmärkt förslag, säger Skogsägaren Willy Uvebrant från Agunnnaryd där han och andra har protesterat mot Länsstyrelsens utökning av reservatet på Marsholm vid sjön Möckeln i Ljungby kommun.

– Det är bra, det har dock tagit alldeles åt pipan för lång tid, men det är en bit i rätt riktning.

Tycker du att man ska testa den här modellen i Kronobergs län?

– Det skulle vi jättegärna vilja.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".