Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Pengar till solceller räcker inte

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 06.49
Hus med solceller på taket. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Intresset för solcellsbidrag har slagit alla förväntningar. Bara i Jönköpings län har man ansökt om nästan lika mycket pengar som är avsatt för hela landet. Men i Kronoberg har det kommit in färre ansökningar än på många andra håll. Trots det finns det risk att pengarna inte räcker till ens här.

– Vi förväntar oss att vi ska få in ytterligare ansökningar. Med det stora intresset som varit är det stor risk att pengarna inte kommer att räcka till. Det vi ser redan att det inte kommer att räcka till om man ser till hela landet, säger Lennart Grimsbo på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Det är Energimyndigheten som ansvarar för de 50 miljoner som ska delas ut i hela landet. Redan nu, mindre än en månad efter att lagen trätt i kraft, har det strömmat in ansökningar om mer än dubbelt så mycket pengar.

Pengarna kanske inte räcker till

Men det skiljer sig stort mellan länen. Bara i Jönköpings län har man ansökt om 48 miljoner, medan det totala beloppet i Kronoberg ligger på en dryg miljon än så länge. Men om det inte avsätts mer pengar uppifrån kanske inte ens så mycket kan gå till länet.

– Det är svårt att se att vi skulle kunna få mer pengar än den miljon som redan är sökt här. Det är väldigt synd att det blir så, att intresset är så stort men att man inte har avsatt mer pengar. Men vi får göra vad vi kan och vi ska försöka att få loss mer pengar genom Energimyndigheten. Men det är inte lätt, säger Lennart Grimsbo.

Fortsätt lämna in ansökningar

Först i augusti räknar Energimyndigheten med att bestämma hur mycket pengar som ska gå till varje län. De ansökningar som kommit in i Kronoberg gäller två skolor i Växjö och redan i och med dem är det alltså troligt att länets pott tar slut. Men Lennart Grimsbom på Länsstyrelsen i Kronoberg tycker ändå det är viktigt att både privatpersoner och företag fortsätter lämna in ansökningar om de är intresserade.

– Vi uppmanar att man fortsätter att skicka in ansökningar. Det är enda sättet att visa på att det finns intresse. Utan att ha det underlaget har vi inte mycket tyngd till den information vi har för att lämna frågorna uppåt till Energimyndigheten eller riksdagen. Kommer det loss pengar så finns ansökningarna inne så att de kan bearbetas. 

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".