Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Risk för personalbrist i influensatider

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 05.00
1 av 2
Direktioner om influensan H1N1. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
2 av 2
Arne Runehagen.

Smittskyddsläkare Arne Runehagen varnar för att personalbristen inom vården i samband med ett eventuellt influensautbrott kommer bli akut.

– Naturligtvis kommer trycket på vården öka. Det kommer fler patienter och det ger ju en ökad belastning för personalen. Samtidigt vet vi inte riktigt när detta kommer och om vi hinner vaccinera personalen. Hinner vi inte det så kommer också personalen att vara sjuka. Då blir färre i tjänst som ska ha hand om fler patienter, säger Arne Runehagen.

Smittskyddsläkare Arne Runehagen som arbetat fram den nya epedemivårdsplanen för Ljungby och Växjö lasarett beräknar, som vi tidigare rapporterat, att man bör förbereda för 146 extra vårdplatser i Växjö och Ljungby. Det tillsammans med en massvaccination kräver betydligt mer personal än vad som finns i dag.

Vårdförbundet tveksamma

Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, Gisela Bertilsson, ser med oro på hur frågan om personalbristen ska lösas eftersom hon menar att tidigare neddragningar inom landstinget har gjort att arbetsbelastningen redan nu är mycket tung för vårdpersonalen.

Lösningen att låta studerande inom vårdyrken timanställas vid ett eventuellt influensautbrott är Vårdförbundet starkt kritisk till. De menar att det kan vara riskabelt för patientsäkerheten.

– De har inte kunskaperna att kunna utföra ett gott arbete och att arbeta patientsäkert. Det är det vi är till för att göra, att se till att inte patienterna skadas på något sätt, säger Gisela Bertilsson.

Smittskyddsläkare Arne Runehagen kan inte heller utesluta att personalbristen inom Landstinget Kronoberg kan hota patientsäkerheten vid ett eventuellt influensautbrott.

– I det värsta scenariot kommer det bli ganska tufft för personalen med mycket övertid och stressig verksamhet. Så visst kan det göras fel, säger Arne Runehagen.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".