Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult

Dioxin i råvattnet i Häradsbäck

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 15.46

Redan för fyra år sedan hittades det cancerframkallande ämnet dioxin i grundvattnet i Häradsbäck. Problemet har sedan dess rapporterats till Livsmedelsverket, men fortfarande inte åtgärdats. På Älmhults kommun vill man dock tona ner riskerna.

– Dioxin får vi ju i oss dagligen och de halter som vi har hittat i grundvattnet i Häradsbäck är väldigt låga i förhållande till de halter du får i dig via andra livsmedel. Men det är ändå något vi vill jobba med och måste hålla koll på. För man kan aldrig vara riktigt säker. De kan ju på något vis sticka i väg och då vill vi följa det, säger Mattias Karlsson, miljö- och byggchef på Älmhults kommun.

Dioxin är ett cancerframkallande ämne som i Häradsbäck kommer från det sågverk som tidigare fanns på platsen. Bortsett från vid ett provtillfälle 2008 har ämnet bara hittats i råvattnet och inte i det filtrerade dricksvattnet. Enligt Livsmedelsverket är det svårt att bedöma riskerna, eftersom de inte har några gränsvärden för just dioxin. 

En utvärdering krävs

– Jag kan inte bedöma farligheten av ett sådant fynd. Då måste man titta på data och göra en toxikologisk utvärdering här hos oss. Dioxin är ingenting vi har några gränsvärden för eftersom det inte är någonting man förväntar sig att hitta, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Men de undersökningar som Älmhults kommun har gjort visar att halterna är väldigt låga och att det inte är farligt att dricka vattnet. Trots det tycker de att det är viktigt att området saneras hoppas att det kan bli klart innan årets slut.

– 2007 började man en studie där ute och tittade på förekomsten av dioxin i marken, i spånhögar och i grundvattnet i jorden. Det är ingenting omfattande som ska göras så om man kommer igång till hösten borde man nästan bli klar i år också, säger Mattias Karlsson.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".