Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Ingen biogas att tanka i Kronoberg

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 06.43
Inga sådana här tankstationer finns i länet för privatpersoner. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kronoberg är ett av tre län i hela landet där man som privatperson inte kan tanka biogas. En rundringning som Sveriges Radio Kronoberg har gjort visar att den enda tankstationen för biogas i hela länet bara går att använda om man har ett tankkort från Växjö Kommun.

– Vi är inte fullständigt bra på allting men vi är jäkligt bra på mycket. Jag stör mig också på att det inte finns någon biogastankstation i Växjö, men det kommer, säger Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö kommun.

Han tycker inte att det faktum att det inte finns någonstans att tanka biogas går emot kommunens slogan om Europas grönaste stad.

Under första halvåret i år var 38 procent av de nya bilar som registrerades i Kronoberg miljöbilar och av dem bara 1 procent var gasbilar. Det betyder att mindre än 0,3 promille av alla nyregistrerade bilar i länet var gasbilar. Men så finns det inte heller någonstans där man kan tanka biogas. Det menar Bo Frank beror minst lika mycket på näringslivet som på kommunens brist på initiativ.

Viktig uppgift för politiker

– Det är ju ingen kommunal uppgift över huvud taget att ha tankstationer för privatpersoner. Det ska inte kommunerna ha enligt mitt synsätt, utan det måste marknaden sköta, säger han.

Men Celicia Carlqvist, som är vd i föreningen Gröna bilister, tycker att det är tråkigt att det ser ut som det gör och säger att politikerna har ett stort ansvar.

– Vi vill ju se att det ska finnas möjlighet att tanka biogas i alla län i Sverige, eftersom det enligt vår syn är det bästa bränslet man kan ha i sin bil. Man kan jobba för det här och bjuda in till samtal och fråga sig; Hur ska vi i Kronoberg lösa den här frågan? Det handlar om ett samarbete, ett lagspel, men kommunen och politikerna har en viktig roll att ge incitament för det här.

Planer på gasstation lades ner

På många håll har man redan satsat för att kunna erbjuda det miljövänligare bränslet. Kronoberg är ett av tre län i hela landet där man som privatperson fortfarande inte kan tanka biogas. Enligt tekniska förvaltningen i Växjö fanns det planer på en biogasanläggning i början av 2000-talet, men de las ner på grund av de ekonomiska riskerna. Nu finns det ett nytt beslut om att en tankstation ska anläggas. Men det kommer att ta ytterligare minst ett och ett halvt år innan den kan stå klar.

– Jag ser verkligen fram emot när det kommer en biogasmack, så att vi kan erbjuda det också därför att det är självfallet en nackdel att det inte finns någon sådan i länet, det håller jag helt med om, säger Bo Frank.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".