Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult

Älmhult föredöme för hela landet

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 16.00

Nu ska Älmhults kommuns pandemiplan användas som föredöme för hur man planerar för ett eventuellt influensautbrott. Det uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som arbetar med skydd mot bland annat pandemier.

– Det som gjorde den bra var att det finns en bra och tydlig struktur på de prioriteringar som finns i pandemiplanen. Den är väldigt detaljerad och därför tycker vi att det är en bra och lättarbetad pandemiplanering, säger Christian Moussa, handläggare MSB.

En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.

Idag ska alla sveriges kommuner ha en pandemiplan  klar. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har blivit kontaktad av flera kommuner i landet som känt ett behov av vägledning i hur man ska planera för en eventuell pandemi. Och nu är det alltså Älmhults kommuns pandemiplan att fungera som ett föredöme för andra kommuner i landet.

Älmhult har inventerat

Arbetet med pandemiplanen för Älmhults kommun bygger på att varje förvaltning fått inventera sin verksamhet utifrån vilka resurser som skulle vara absolut nödvändiga vid en pandemi. Resultatet har blivit en tydlig plan, med en definierad lägsta nivå och vad man prioriterar inom verksamheten.

-- Den största utmaning i all krisplanering är att få alla att tänka att krisen faktiskt kan hända. När normalläge råder har man så mycket med det vanliga arbetet att göra att man inte tänker på att det här kan hända. Men när det väl händer är det bra att ha den här planen, säger John Fritsch som är säkerhetschef och  samordnare för pandemiplanen i Älmhults kommun.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".