Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Fler missbrukare söker sig till RFSL

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 09.27

RFSL, Riksföreningen för sexuellt likaberättigande i Kronoberg, larmar att det är en markant ökning av personer med missbrukproblem som sökt sej till RFSL det senaste året.

Joacim Benes är ordförande för RFSL i Kronoberg.

- Det kan finnas utanförskap och bilden av mindervärdeskomplex. Att man inte får vara den man är, och då dämpar mans ej med narkotiska preparat, säger Joacim Benes.

Under 2008 sökte sej fjorton personer med missbruksproblem till RFSL i Kronoberg.

I år är siffran redan uppe i arton personer, mellan fjorton och sextiotvå år som sökt sej till RFSL för att få hjälp att ta sej ur sitt missbruk att Joacim Benes menar att det är en så stor ökning att RFSL inte haft resurser att aktivt kunna stötta alla som behöver hjälp.

- Dom som har kommit till oss under det här året har vi inte kunnat hantera mer än att erbjuda fika och ett samtal och hänvisa dom till vården. Vi saknar både resurser och tid. För vi har fullt upp med dom som sökte sej till oss under förra året. säger Joacim Benes.

Redan 2006, rapporterades från Folkhälsoinstitutet att homo och bisexuella personer är överrepresenterade som riskkonsumeter av alkohol, även konsumtionen av cannabis var betydligt vanligare bland homosexuella och bisexuella personer än i bland den övriga befolkningen.

RFSL i Kronoberg som är en ideell organisation utan formell kompetens kring missbruksproblematik, fungerar i länet som en stödjande länk mellan personen och landsting och kommun. Joakim Benes menar att det ofta saknas förståelse och kunskap om missbrukande HBT- personers dvs homo , bisexuella och transpersoners specifika problembild.

- Man tittar inte på personen, utan utgår från att alla är heterosexuella. Där kan landstinget bli bättre genom utbildning och att lyfta upp dom här frågorna, säger Joacim Benes.

Reporter Hannah Mälarborn

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".