Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östra Kronoberg

Färre brandstationer i östra Kronoberg

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 05.17
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Det kan bli färre brandstationer i Östra Kronoberg i framtiden. I en extern utredning över Räddningstjänstens verskamhet i Lessebo, Tingsryd och Uppvidginge kommun, föreslås istället fler satsningar på förebyggande arbete och höjd kompetens hos allmänheten för att minska antalet brandolyckor.

-- Det finns en övertro att räddningstjänsten kan rädda människor från alla typer av situationer. Men det är inte så det förhåller sej. Räddningstjänsten kan många gånger göra bra instatser, men en olycka hanterar den enskilda ofta på bästa sätt, säger Johan Hermelin, extern utredare.

I en tidigare översyn av räddningstjänsten i Östra Kronoberg slogs fast att versamheten är för dyr. Och förslaget är nu alltså att satsa mer på det förebyggande arbetet och minska antalet brandstationer.

– Man skulle kunna tänka att det är en konflikt mellan att arbeta förebyggande och förmågan att utföra räddningsinsatser. Men det är sunmman av kommunens åtgärder som är det viktigaste. Om man satsar mycket på det förebyggande arbetet och den enskilda människan blir bättre på att släcka bränder och se till så inte bränder skapas. Då har vi ju skapat ett bättre skydd i samhället. Kommunala förvaltningar får ju inte mer pengar. Så för att finansiera den här satsningen så är rimligt att man drar ner på antalet brandstationer, säger Johan Hermelin

Kan inte vara en risk för säkerheten?

– Jo, det är en risk. Och det klart att det bästa vore om vi hade en brandstation i varje kvarter. Då skulle man både kunna förebygga och göra räddningstjänster där. Men vår ekonomi räcker inte till det, säger Johan Hermelin.

Lessebo och tingsryds kommun förväntas inom några veckor efter sommaren ha bestämt hur kommunerna ska gå vidare med det aktuella förslaget. Medan Uppvidinge kommun kommer låta kommunstyrelsen få ta del av utredningen den 27 Augusti.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".