Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Potatisen kan göra dig sjuk

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 06.00
Lena Hedlund säger att man kan bli yr och få hallucinationer om potatisen är dålig. Foto: Roger Bergvik/SR

De flesta affärer förvarar potiatis på ett felaktigt sätt som gör att ett gift kan bildas i potatisen, ett gift som kan göra människor sjuka. Det här säger Lena Hedlund, med stor erfarenhet av gamla potatissorter och som skrivit en bok om potatis.

– Man blir ju lite förundrad över att butikerna utsätter potatisen för ljus på ett sätt som man i alla tider vetat att det är skadligt. Jag har inte sett någon butik där man förvarar potatisen på det rätta mörka sättet.

Om potatis utsätts för ljus så bildas det giftiga ämnet solanin i potatisen. Det gröna som kan synas på potatisar är ett tecken på att bildandet av solanain har börjat i potatisen.

Och äter man potatis där gränsvärdet för solanin överskridits så har det risker.

– Man kan bli illamående, få diarré, man kan bli yr och man kan till och med få hallucinationer. Och även om potatisen inte ligger framme i ljuset länge så påverkas den, säger Lena Hedlund.

– Så fort den kommer fram i ljuset så börjar processen med att skapa solanin, även om det gröna kanske inte syns på ett antal dagar.

– Jag tror att vi som konsumenter kan påverka affärerna i rätt riktning när fler blir medvetna om riskerna, säger Lena Hedlund.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".