Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Bättre hjälp krävs av synskadade

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 06.00
Synskadade vill ha mer hjälp från kommunerna. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Synskadade i länet kräver flexiblare och kostnadsfri kommunal service. Enligt Synskadades Riksförbund är det allt för svårt för personer med grav synnedsättning att få rätt hjälp.

– Det skulle vara så hemskt roligt att kunna hälsa på grannen över staketet eller bjuda hem vänner eller släkt utan att man hela tiden vet att de undrar vad det är man behöver hjälp med den här gången, säger Jan Karlsson som ingår i kampanjgruppen för SRF Kronoberg.

Utebliven hjälp är vardagsmat för många med grav synnedsättning. Det kan till exempel resultera i missade läkarbesök, svårt att handla och tokigt ifyllda blanketter.

Nu har Synskadades Riksförbund, SRF, fått nog och kräver att kommunerna bland annat ger bättre service för ledsagning och ett mer flexibelt system, som inte per automatik avslår ansökningar.

– Jag tror inte att politikerna som fattat den grundläggande policyn vet vad den leder till. De tror att enskilda individer har mer hjälp än de har, säger Jan Karlsson på SRF.

Inget kostnadsfritt

Om hjälp blivit beviljad ska den betalas - av den som söker. SRF kräver att vissa tjänster, som att läsa post och fylla i blanketter ska vara kostnadsfria för gravt synskadade. Men så kommer det inte att bli enligt omsorgsnämndens ordförande i Växjö Bertil Olsson (KD).

– Allt detta ingår ju i ramen för beviljad insats och utifrån den betalar man sin avgift som precis all annan hemtjänst. Man betalar för sjukvård och larm och annat. Varför skulle det här vara helt kostnadsfritt, undrar Bertil Olsson. 

Utan bättre, och i viss mån kostnadsfri, hjälp från kommunerna riskerar många med synnedsättningar att leva ett ickespontant liv tror Jan Karlsson.

– Det blir otroligt lätt att ligga sin närmaste omgivning till last.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".