Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Nytt program för långtidssjukskrivna

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 13.48

Regeringen har nu kommit med ett första besked för de tusentals långtidssjukskrivna som blir utförsäkrade vid nyår. De kommer bland annat att erbjudas att delta i ett introduktionsprogram med statlig ersättning.

– Det är många som har väntat på det här förslaget och det är bra att det kommer ett första besked, säger Peter Burman som är chef för Försäkringskassan i Kronoberg.

Vad tror du att det kommer att innebära för de cirka 550 långtidssjukskrivna i Kronoberg?

– Många av de som tidigare har haft frågor ser nu att de är med på agendan och det tror jag att de tycker är skönt. Men sen tror jag att det är många som kommer att vända sig till oss för att få klarhet i vad som gäller.

Det besked som nu kommit från regeringen är att det ska införas ett nytt program för dem som är långtidssjukskrivna och som blir utförsäkrade. Det gäller de som anses vara för friska för att vara sjukskrivna och för sjuka för att jobba. I Kronoberg rör det sig i dagsläget om cirka 550 personer.

Kan bli sjukskrivna igen

De långtidssjukskrivna kommer först, med statlig ersättning, att få delta i ett introduktionsprogram och därefter kan det bli tal om rehabilitering, arbetspraktik eller lönebidrag. Och de som inte klarar något av det här kan bli sjukskrivna igen.

– Regeringen tänker sig nog att väldigt många ska kunna omfattas av det här programmet, men man lämnar också en liten öppning för de som är så sjuka att de inte kan gå in i den här typen av aktiviteter.

Arbetsförmedlingen kommer att få det största ansvaret för det här arbetet, och kommer också att nyanställa för att klara av det. 

De exakta detaljerna i förslaget presenteras först i regeringens budget senare i september. Och för den enskilde personen kan det dröja en bra bit in på hösten innan det blir något besked. 

– Vi hoppas att regeringen ganska snabbt ska presentera ett lagförslag och därefter ska det beredas inom vår organisation, men någon gång under senhösten måste vi kunna börja ge enskilda besked, säger Peter Burman.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".