Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Rättegång mot Skanskachef avslutades

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 14.42

Idag avslutades rättegången mot den tidigare Skanskachef som bland annat misstänkts för att ha låtit Skanska betala räkningar för byggprojekt som gjorts på en bostad som ägs av en nära anhörig till mannen. Åklagaren vill att mannen ska dömas till villkorlig dom och böter, men försvarsadvokaten är övertygad om att hans klient frikänns.

– Jag utgår från att det blir ogillat. Jag anser att åklagaren inte alls lyckats stärka sitt påstående om bedrägeri, säger Göran Björlin som försvarar den åtalade mannen.

Åklagaren menar att den tidigare Skanskachefen har bett olika underleverantörer att skicka fakturor till Skanska utan att något arbete har utförts åt Skanska. En slags förfakturering säger mannen som används för att jämna ut vinsten i olika projekt.

Företagen som skickat fakturan har på så sätt stått i en slags arbetsskuld till Skanska. Åklagaren menar att de aktuella företagen i själva verket fått betalt för att göra jobb på ett hus som en närstående till mannen äger, inte åt Skanska som betalat fakturan.

Vittne stärker åklagarens sak

Idag vittnade en av företagarna som skickat en faktura. Han berättade att han blev kontaktad av Skanskachefen som bad honom ställa ut en faktura på 78 000 kronor, utan att företaget gjort något arbete. Senare gör företaget arbete på mannens släktings hus och uppfattar det som att det var det här de fick betalt för tidigare säger han. Något som styrker åklagarens sak. Försvaret hävdar dock att det är företagarna själva som gjort den här kopplingen.

– I något fall ja, och andra har ju bekräftat att de har fått betalt för sitt arbete och även för den här fakturan och därför har de en arbetsskuld tillbaka, säger Göran Björlin som försvarar den åtalade mannen.

Två dagars rättegång

Tingsrättsförhandlingen har pågått i två dagar och tiotals vittnen har hörts, bland annat Skanskachefer och olika representanter från de bolag som gjort arbete på mannens släktings hus.

Chefsåklagaren Christer Johansson tycker att han bevisat att mannen har begått grovt bedrägeri, ett brott som kan gå från sex månaders fängelse. Men i sin slutplädering nämnde han också villkorlig dom och böter som tänkbart straff.

– Jag öppnar för det ja. Det är ju ett allvarligt brott med fängelse på minst 6 månader på skalan men sen får ju tingsrätten väga in allt som har hänt och de personliga omständigheterna och då kan det vara en möjlighet, säger Christer Johansson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".