Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

"Äckligt med kiss i vattnet"

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 05.10
Simhallen i Växjö. Foto: Lennart Nilsson / SR

Att folk kissar i simbassängen, struntar i att tvätta sig före badet eller har kvar kalsongerna under badbyxorna har nu blivit ett så stort problem att Socialstyrelsen ser bassängerna som förorenade.

Läs även Ekots artikel:

SR:s Ekoredaktion har gjort en mätning av kvävehalten i 18 svenska inomhusbad och Växjö simhall var ett av baden där kvävehalten var så hög att Michael Ressner på Socialstyrelsen ser den som en förorening.

– Hög kvävehalt visar på att det finns urin och svett i vattnet, förklarar Michael Ressner. Är kvävehalten över 1,5 milligram kväve per liter tycker jag att man bör kontrollera varifrån kvävet kommer.

Vid mättillfället i Växjö simhall i somras var kvävehalten 2,2 mg/l. Växjöbadet hör därmed till ett av åtta testade bad där kvävehalten är för hög.

Hygienregler finns
I Växjö simhall finns, enligt den biträdande platschefen Josefin Kejder, anslag med hygienregler som personalen gör sitt bästa för att se till att badgästerna följer.

– Givetvis kan vi inte kontrollera om någon kissar i vattnet, men vi uppmanar gästerna att tvätta sig med tvål före badet, säger hon. Och ser vi någon som har kalsonger under badbyxorna skickas han ut och får komma tillbaka först när han tvättat sig och tagit av sig underkläderna.

Helén Gårdebrink, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun, berättar att Socialstyrelsen idag inte har några riktvärden för hur hög kvävehalten får vara i inomhusbassänger. Bakteriehalten mäts kontinuerligt, men inte kvävehalten.

Kan orsaka astma
Tidigare har man trott att rester av urin och svett i vattnet är ofarligt. Men forskare vid Umeå universitet undersöker nu om kväve tillsammans med klor kan orsaka astma.

Mätningarna som Ekot gjorde i bassängerna gjordes vid ett tillfälle och betyder inte att bassängerna med höga kvävehalter alltid är smutsiga, bara var halten låg just vid mättillfället.

I bassänger i skånska Vellinge, Malmö samt Umeå uppmättes kvävehalter på över 5 mg/l.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".