Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Fyra nya reservat = över hundra totalt

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 11.20
I naturreservatet Sundranäs finns bokdominerade lövskogar och uddar och öar med äldra barrskog. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Blomrika kärr, sjömosaik, sumpskog och ädellövskog finns i länsstyrelsens fyra nya naturreservat. Med de fyra nya finns nu totalt över hundra naturreservat i länet.

De fyra nya reservaten är Berga fly, Ösjöbol och Getaryggarna utanför Åseda och Sundranäs vid sjön Bolmen.

Alla fyra reservaten ligger på statlig mark, vilket innebär att länsstyrelsen inte behöver betala någon ersättning till markägare.

Information från länsstyrelsen om reservaten

Berga fly: En mil sydost om Åseda. Området består till största del av barrträdsdominerad sumpskog med mycket tall och inslag av björk

Getaryggarna: Området ligger en och en halv mil utanför Åseda och är ett starkt kuperat område med flera branter. Där finns allt från hällmarker till blomrika kärr.

Ösjöbol: Ligger mellan Åseda och Vetlanda och består av skogs-, myr,- och sjömosaik med tallmossar, kärrsumpskog med en rik flora av orkidéer och vidsträckta gungflyn med små gölar. Området har ett rikt fågelliv med bland annat orre och tjäder.

Sundranäs: Området ligger vid södra änden av sjön Bolmen och består av betesmarker omgivna av bokdominerade lövskogar och uddar och öar med äldra barrskog. Över sjön kan man se fiskgjusen jaga.

På länsstyrelsens hemsida kan du läsa om alla naturreservat:

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".