Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Läkarstuderande lockas till Växjö

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 15.45
Sofia Mårdén, Mikael Floberg och Charlotta Day går åttonde terminen på läkarutbildningen i Linköping och praktiserar just nu på Växjö lasarett. Foto: Lena Pettersson/SR

Landstinget Kronoberg inleder ett samarbete med läkarutbildning i Linköping om praktikplatser. Det är första gången man sluter en sådan här överenskommelse. Förhoppningen är att på så sätt få studenter att senare välja Växjö lasarett för sommarjobb och AT-tjänstgöring.

– När man är på ett mindre sjukhus som inte har så mycket studenter så får man mer tid att göra saker och man behöver inte konkurrera med så många andra studenter för att få göra saker praktiskt, säger Sofia Mårdén, en av studenterna som kommit till Växjö.

I takt med att universitetssjukhusen blir mer och mer specialiserade blir det allt mer aktuellt för läkarstudenterna att förlägga delar av sin praktik på de mindre lasaretten. Där fyller man inte sjukhussängarna med specialfall, utan där finns möjligheten att träffa de vanliga patienterna.

Fast samarbete med Linköping
Tidigare har enstaka läkarstudenter sökt sig till Växjö från de olika läkarutbildningar runt om i landet men nu inleder Landstinget Kronoberg alltså ett fast samarbete med Linköpings universitetet. Just nu finns fem läkarstudenter som praktiserar men målet är att det ska bli fler. Det säger Mats Roman, överläkare och övergripande studierektor för landstinget. Han ser praktikplatserna som ett led i landstingets rekryteringsarbete:

– I förlängningen hoppas vi ju att Landstinget Kronoberg ska visa upp sig från sin bästa sida och kunna locka dessa studenter att så småningom söka sig tillbaka hit när de är klara med sin utbildning och ska göra sin AT-tjänstgöring och senare ST-tjänstgöring.

Får göra mycket
Och Sofia Mårdén kan mycket väl tänka sig att återvända till Växjö.

– Det skulle nog vara jättebra att göra AT-tjänstgöring på den här storleken av sjukhus där man kommer i kontakt med mycket vanliga sjukdomar, alltså inte lika högspecialiserad vård som i Linköping men ändå att man både får se och får göra mycket.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".