Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slopad skatt på gödsel medför kritik

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 14.40

Jordbruksminister Eskil Erlandsson får nu skarp kritik av Naturskyddsföreningen. Det gäller regeringens förslag att slopa skatten på handelsgödsel. Naturskyddsföreningen kräver att regeringen behåller skatten och istället arbetar för att få andra länder att införa en klimatvänlig skatt till övriga EU-länder.

– Det är tråkigt att de tog bort det styrmedel som var väldigt effektivt, säger Emelie Hansson som är jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Det var för ett par veckor sedan som regeringen meddelade att man vill slopa skatten på handelsgödsel, den så kallade kväveskatten, från årsskiftet.

Sverige är ensamt om den här skatten i EU och motivet till att nu slopa den har varit att kompensera jordbruket för den höjda skatten på diesel.

Svensk matproduktion måste kunna hävda sig i den internationella konkurrensen, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Producerar inte vi livsmedel så gör ju någon annan det. Jag tror det är bättre att vi producerar livsmedlen för vi gör det på ett miljöriktigt sätt i förhållande till många andra. Och vi minskar ju därmed transporterna av maten och får därtill våra öppna fina landskap, som dessutom ger jobb i alla delar utav Sverige.

Men det här argumentet biter inte på Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen. Hon tycker att Sverige ska värna om sin miljövänliga profil.

– Jag tror det finns en stor önskan om att faktiskt äta mera lokalproducerat kött. Jag tror inte man slår ut den svenska marknaden med det argumentet. Jag tror snarare att man tar bort alla fördelar med den svenska produktionen. Det är lika kött som produceras här som i andra delar av Europa. Och då har du ingen fördel av att välja det svenska köttet. Så jag tycker hellre man ska vara mån om de fördelar som finns och värna om dem, Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen.

Anders Ljungberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".