Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

LRF vill minska olyckor i lantbruket

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 15.45

  För att minska  antalet olyckor i lantbruket satsar LRF sydost satsar i år 750 000 kronor och nästa år 1,4 miljoner på  informationskampanjen Säkert bondförnuft. Kampanjen genomförs samtidigt över stora delar av landet.

Lantbrukaren och tjuruppfödaren Roland Jonzon drabbades för ett och ett halvt år av en olycka som kunde ha kostat honom livet när han hamnade mellan två bråkande tjurar.

– Det sista jag minns är att jag får bröstkorgen krossad. Där slutar min minnesbild men jag lyckades ändå ta mig ut och påkalla hjälp.

Det händer inte mig tänker många. Men det kan hända vem som helst och alla har inte samma tur som Roland Jonzon som överlevde att en av hans tjurar kastade runt honom i mellan fem och tio minuter.

Omkring 15 personer dör varje år i Sverige av olyckor i samband med jord- och skogsbruk. Av dem är två till fyra barn. Därför satsar nu LRF tillsammans med bland annat Länsförsäkringar på att utbilda lant- och skogsbrukare om riskerna på deras arbetsplatser. Målet är att halvera antalet olyckor till 2013.

Effekten av en olycka blir inte bara fysiskt lidande. De ekonomiska följderna av en arbetsplatsolycka är också svåra.

– Verksamhetens ekonomi är ju markant belastad även om jag är på god väg tillbaka. Men det hänger ju enormt på likviditeten. Kostnaden för en sådan här olycka är långt större än vad man kan tänka sig. Att man kan drabbas så hårt att man kan vara tvungen att gå ifrån sin gård, insikten om det har nästan varit jobbigare att bära än rädslan för hur min kropp skulle ha klarat sig, säger Roland Jonzon, lantbrukare i Värmland.

LRF sydost startade den här kampanjen i september och satsar 750 000 kronor under 2009 för att minska antalet olyckor i lantbruket.

Laila Carlsson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".