Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Sanering i Dörarp bli en dyr affär

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 05.00

Den här veckan ska Ljungby kommun träffa företrädare för Naturvårdsverket för att återigen diskutera från om hur man ska sanera gifttomten i Dörarp. Det tidigare förslaget, som skulle bli verklighet efter 22 år, föll på att ansvariga politiker sa nej till den lösning som skulle göra det möjligt att totalsanera hela området.

Tidigare artikel:

Exakt hur saneringen ska göras nu återstår att se. Vad som är klart är att det blir dyrare och sämre.

– Vår plan från början var att vi skulle ta bort hela föroreningen. Nu blir det inte så utan vi får behålla den fastighet som ligger på tomten och låta föroreningen under fastigheten stanna kvar, säger Alf Carlsson som är miljöchef i Ljungby. 

Så det blir en sämre sanering helt enkelt?
– Ja, eftersom totalbilden nu inte blir det vi ville ha från början.

Dörarps samhälle ligger vackert med Vidöstern på ena sidan och Färsjön på andra. Men det är en bedräglig idyll. 1987 stängdes en ytbehandlingsindustrin som lämnade ett arv efter sig i form av tonvis med giftiga metaller som zink, koppar och krom i såväl marken som i Färsjön. Sediment, metaller, som nu har läckt ut i grundvattnet.

Så efter 22 års utredande skulle det äntligen bli dags med en sanering med pengar från Naturvårdsverket. Då sa ansvariga politiker i Ljungby nej till att betala tre miljoner - en summa som skulle göra det möjligt att riva den fastighet som ligger på tomten och på så sätt sanera hela området.

Nu får man börja om. Man ska isolera den förorening som ligger under fastigheten och sanera runtomkring. Vilket är en sämre och sannolikt dyrare lösning.

Sanering nödvändig

Samtidigt är det nödvändigt att gör en sanering. Inte minst för att Bergaåsen, vattentäkten för Växjö och Alvesta, ligger i närheten. 

– Hela det här projektet har ju varit att vi skulle ta bort den här föroreningen så att det här inte är något som kan läcka vidare. Eftersom vi vet att föroreningen finns där så kan det komma att sprida sig om ett antal år. Och det får inte ske, säger Alf Carlsson.

Och VA-chefen i Växjö Per Andersson tycker att det är hög tid att man åtgärdar problemen.

– Ja, jag tycker att det har gått alldeles för lång tid nu. Jag var ju med i några inledande möten och det är ju många år sedan. Nog trodde jag att man hade kommit längre egentligen, säger han. 

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".