Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Arbetsförmedlingen får en viktigare roll

Publicerat onsdag 18 november 2009 kl 16.04
Arbetsförmedlingen ska bli en nav för myndighetskontakter. Foto: bertil Ericson/Scanpix

I går tog regeringen emot utredningen För bättre offentlig service. I den föreslås att arbetsförmedlingen, som finns i alla landets kommuner, ska få en central roll i kontakten mellan medborgare och övriga myndigheter.

– Vi skulle gärna se att de statliga myndigheterna och kommunerna började samarbeta kring servicefrågor, framförallt vad det gäller utanförskap och den typen av frågor, säger Carl-Öije Segerlund, sekreterare i utredningen.

Så det är tänkt att arbetsförmedlingen ska bli navet i den här verksamheten?

– Vårt förslag är att arbetsförmedlingen eller kommunen själv ska vara ett sådant nav i servicen till allmänheten.

Utredningen "För bättre offentlig service" föreslår att kommunerna och de statliga myndigheter som har täta medborgarkontakter, ska ha minst ett gemensamt, bemannat servicecentrum i varje kommun där medborgarna ska kunna träffa en servicevägledare.

Svårt att nå myndigheter
Idag är det många som tycker att det är svårt att komma i kontakt med olika myndigheter. Vi gick ut i Växjö centrum och frågade.

– Man vill ju mindre och mindre tala med folk idag, utan när man ringer till en myndighet ska man trycka på en knapp och göra olika val eller uträtta är en det själv via dator, säger en man från Växjö.

Två miljoner använder inte internet
För att förbättra servicen till allmänheten har många myndigheter satsat på information via internet och olika webbsidor men det räcker inte för det finns enligt utredaren Carl-Öije Segerlund uppemot två miljoner personer i landet som idag inte använder internet.

– Och som statlig myndighet har man skyldighet att ge service till alla, även de som inte har tillgång till dator och då måsta man hitta de andra kanalerna för det, dels telefon och dels personligt möte.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".