Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget Kronoberg

Landstingspolitiker protesterar mot bristande diskussion

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 12.08
Landstingshuset i Växjö.

Landstingets organisation håller på att förändras men politikerna har inte haft möjlighet att diskutera frågan. Landstingspolitiker Tryggve Svensson kräver nu ordentlig information och en ordentlig debatt.

– På fullmäktigenivå har frågan över huvudtaget inte varit aktuell vad jag vet. Det verkar vara ett tjänstemannaförslag som diskuterats i en väldigt snäv grupp. Ur demokratisk synpunkt är det ju inte alls bra, säger Tryggve Svensson.

I november förra året beslutade landstingsstyrelsens att ställa sig bakom ett förslag om att organisera sjukvården på ett nytt sätt. Men någon riktig politisk diskussion om frågan har det inte varit menar fullmäktigeledamoten vänsterpartisten Tryggve Svensson. Nu lämnar han en motion till fullmäktige om att man ordnar en diskussionsdag i fullmäktige innan man genomför den nya organisationen. Han skriver också ett öppet brev om nödvändigheten av en debatt.

Sedan tankarna på den nya organisationen presenterades har det kommit fram farhågor från flera håll både inom och utanför landstinget om att det blir en allt för centraliserad organisation. Bland annat har det funnits farhågor om att förslaget i förlängningen ska leda till ytterligare neddragningar för Ljungby lasarett. Farhågor som Tryggve Svensson delar.

– Man är ju alltid rädd för att det lilla lasarettet här i Ljungby kommer i kläm och hamnar allt mer i periferin.

Vad vill du ska hända?
– Jag vill att man stannar upp ett ögonblick och diskuterar frågan ordentligt innan man genomför förändringen.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".