Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Allt yngre flickor i missbruk

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 06.00

Ungdomars missbruk av droger i länet tenderar att bli allt mer avancerat. Det konstaterar man från Navet i Kronobergs län, öppenvårdsmottagningen för alkohol- och narkotikafrågor, efter en första granskning av förra årets statistik.

Främst är det bland unga flickor som det mer långtgående missbruket slår igenom. Det säger Emma Andersson, verksamhetschef vid Navet.

– Bland de tjejer vi träffar i Navet har vi sett att de är yngre, i 14-15årsåldern, och de har ett mer avancerat missbruk. Deras missbruk har redan börjat gå ut över livet; man går inte i skolan som man ska, man sätter sig upp mot föräldrar, man missköter sig helt enkelt. Ofta har man kommit så långt att man kommit nära ett beroende och man använder droger mer frekvent, inte bara i experimentellt syfte.

Färre flickor får hjälp
Statistiken visar att det är dubbelt så många pojkar som flickor som kommit till Navet.
– Det tycker vi är ganska oroväckande för vi vet ju att det finns lika många flickor som pojkar som missbrukar. Men de kommer inte och får hjälp, säger Emma Andersson.

– Det vi ser är bara de som kommer till oss för att få hjälp och jag tror att mörkertalet för flickor är jättestort.

Orsakerna till att flickorna blir mer osynliga finns i samhället i stort enligt Emma Andersson.
– Det är lättare att upptäcka pojkar för att de är mer utagerande. Men flickor är mer självdestruktiva, vilket gör att det kan ta mycket längre tid innan skola och föräldrar upptäcker de här tjejerna.

Föräldrarna står handfallna
En annan tendens gäller föräldraauktoriteten.
– Det vi har sett de sista åren är att det är mycket vanligare att föräldrarna helt har förlorat kontrollen över sina barn. Barnen bryr sig helt enkelt inte om vad föräldrarna säger. Det finns ingen föräldraauktoritet kvar över huvud taget och man är helt handfallen inför problemet. Vi ser att det är mer vanligt förekommande nu än för några år sedan.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".