Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Trikintester nödvändiga trots få smittor

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 05.00
40 000 analyser av trikiner gjordes förra året på vildsvin. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Förra året sattes nytt rekord i antal tester av trikinprover från vildsvin. Över 40 000 tester gjordes men bara ett av proverna var positivt. Så trikiner i vildsvinskött är mycket ovanligt, men enligt lag måste vi fortsätta med analyserna.

Eva Osterman-Lind på Staten veterinärmedicinska anstalt berättar att det gäller att hitta de farliga djuren, som det vildsvin som sköts i Alvesta för två år sedan.
– Det är helt sant, det är inte särskilt vanligt, säger Eva Osterman-Lind.

Men ska man behöva oroa sig då?
– Får man det här då som är 66 larver per gram, kan det ju gå illa. Man är även skyldig enligt lagen att låta analysera köttet innan det får säljas. 

Kraftiga infektioner med 66 larver per gram som Eva Osterman-Lind nämnde hittades i ett vildsvin som sköts utanför Alvesta i december 2008.
– En normalportion av det köttet så hade man sannolikt avlidit.

Trikiner är mycket små maskar som vi kan få i oss om vi äter smittat kött. Blir vi infekterade förökar sig maskarna snabbt i tiotusen-tal och sprider sig med lymfan genom hela kroppen. Man gör tre miljoner analyser per år och hos tamsvin har man under de senaste 16 åren inte hittat några infekterade djur. Men hos de vilda grisarna hittar man en till två grisar per år som bär på trikiner.

Samtidigt ökar vildsvinsstammen kraftigt och med den även antalet analyser. 2003 skickades knappt tusen prover till analys. 2009 gjordes drygt 40 000 analyser. Mörkertalet kan vara stort. Ingen vet hur många vildsvin som inte analyseras.
– Det är säkert många jägare som väljer att inte undersöka det som de själva ska äta och istället väljer att hetta upp det istället.

Räcker det alltså?
– Ja, du måste uppnå en innertemperatur på minst 67 grader, säger Eva Osterman-Lind på SVA.

Så om någon bjuder på vildsvinskött så bör man ställa frågan om de har testa det?
– Ja, jag gör det. Men jag är kanske också lite arbetsskadad.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".