Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Orättvis fördelning av forskarpengar

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 17.12
Humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning får mindre bidrag på Linnéuniversitetet. Foto: Lena Gustavsson / SR

Statens poängsystem för beräkning av forskningsanslagen till universiteten missgynnar till stor del Växjödelen av Linneuniversitetet.

Anledningen är att Växjö har en mycket stor andel humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning som har svårt att dra till sig statliga forskningspengar. 

Mats Sjölin är chef för de humanistiska och samhällsvetenskapliga institutionerna på Linnéuniversitetet.
– Ambitionen är att belöna de som presterar mycket. Men samtidigt är det uppenbart att systemet missgynnar humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Min uppfattning är att systemet inte är hållbart. Det är förödande för den här forskningen på sikt.

Det statliga poängsystemet som ligger till grund för forskningsanslagen gynnar forskare som arbetar med naturvetenskap. Anledningen är att det är mycket lättare för naturvetare att få sina forskningsrapporter publicerade på engelska i internationella tidskrifter. Det ger höga poäng som i sin tur ger höga forskningspengar. Det är alltså inte arbetsinsatsen som forskarna gör, utan antalet publiceringar som man gör i tidskrifter med hög vetenskaplig status som avgör.

Idag besöktes Linnéuniversitetet av högskole- och forskningsministern Tobias Krantz. Han säger sig vara medveten om dessa problem. Men universiteten som har mycket humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning har fått extra stödpengar.

– Det resursfördelningssystem vi har där vi mäter internationella publikationer till exempel och statistik tycker jag är ett vettigt system. Samtidigt vet vi att humaniora och samhällsvetenskap har lite andra förutsättningar och då måste systemet kompensera för det. De lärosäten som har dessa områden som forskningsområden får en extra kompensation via det här systemet, säger Tobias Krantz.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".