Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö stift

"Det är en oerhörd smärta"

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 09.13
Incidenten som polisanmäldes inträffade på stiftskansliet på Östrabo biskopsgård. Foto: Niklas Skeppar / SR

Sven Thidevall lämnar sin tjänst som biskop i Växjö stift. Det meddelades efter ett extra stiftsstyrelsemöte igår kväll. Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift deltog på stiftsstyrelsens möte igår som en representant för ärkebiskopen och säger att det var Sven Thidevalls egna beslut att lämna sin tjänst.

– För det första är det en oerhörd smärta, säger biskopen Ragnar Persenius. Sedan signalerar det att Sven Thidevall har tagit ansvar för den situation som pågått på ett rakryggat sätt. Det signalerar också att stiftstyrelsens presidium har, i de samtal som förts, verkligen försökt att bidra till en lösning. Det här har varit samtal inte bara om vad som ska göras nu utan även vad som ska ske nu och fram till 1 juli.

Har inte kyrkan verktyg för att reparera en sådan här kris?
– Det som har varit i offentligheten nu är ju den här incidenten på stiftskansliet och arbetsmiljöfrågorna. Och skulle det bara ha handlat om det är det självklart att vi borde kunna hitta en lösning med god vilja. Men eftersom det finns en mycket djup förtroendekris har det inte varit möjligt. Vi måste också tänka på att vi som tar ansvar i kyrkan är ju inte till för vår egen skull utan för det uppdrag vi har och de människor som finns här i Växjö stift.

Förtroendekrisen som Ragnar Persenius berättar om är svår att ta på. Det finns ingen enighet om vad det handlar om. Men han menar att alla som är inblandade är mycket trötta och sorgsna.

– Det finns inga vinnare på det här sättet men jag tror ju att vi nu kan börja ägna oss åt framtiden. Det är också väldigt viktigt nu att göra förtroendeskapande åtgärder. Människor som är sårade på olika sätt behöver stöd och det vet jag även att det kommer att få, säger Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Tidigare artiklar:


Thidevall-konflikten

15 feb Thidevall meddelar att han avgår som biskop den 1 juli 2010.

14 feb Händelsen diskuteras i stiftsstyrelsen, men inga diskussioner om avgång görs.

10 feb Biskopen arbetar igen, men hemifrån.

8 feb Den kvinnliga tjänstemannen polisanmäler Thidevall.

3 feb Biskopen råkar i gräl med en tjänsteman på stiftskansliet. Biskopen sjukskrivs.

Årsskifte 09/10 Utredning inleds för att lösa problemen.

Hösten -09 Uppgifter om dålig arbetsmiljö på stiftskansliet kommer fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".