Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö/Kalmar/Karlskrona

Triss i kommunsamarbete

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 13.26
Malin Kind (C), Bo Frank (M), René Jaramillo (KD) och Nils Fransson (FP) tillhör alliansen i Växjö kommun. Foto: Therese Gabrielsson/SR

För första gången så finns det nu ett politiskt samarbete mellan den borgerliga alliansen i Kalmar, Karlskrona och Växjö kommuner.

– Vi är ungefär lika stora och vi har liknande förutsättningar. Tidigare har man tävlat och konkurrerat med varandra, men nu ser vi att alla kan vinna på att samarbeta, säger Malin Kind som är Centerns gruppledare i kommunfullmäktige i Växjö.

Möjligheterna men även problemen liknar varandra i kommunerna, anser allianspartierna. Till exempel tycker de att det går för långsamt att ta sig mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona med tåg eller bil. Och därför är infrastrukturen en av de frågor som kommunerna gemensamt ska arbeta kring och som finns med i den skrivelse som man nu ska lämna till sin respektive kommunstyrelse. Målet är att också att snarast lägga fram ett åtgärdsprogram om tåg och biltrafiken, till Regionförbunden.

Samarbete kring hemtjänsten
Ett annat område är hemtjänsten. Här vill allianspartierna i de tre kommunerna skapa ett gemensamt regelverk kring etablering, så att exempelvis ett hemtjänstföretag från Kalmar enkelt ska kunna etablera sig även i Växjö. För det behövs fler hemtjänstföretag att välja mellan, anser Malin Kind:

– Det ökar valfriheten och ökar möjligheten för den enskilde att välja vem som ska komma hem och hjälpa till.

Utvecklingsråd för högskola och universitet
Förutom de här områdena vill allianspartierna till exempel att Linnéuniversitetet och Blekinge tekniska högskola ska bilda ett gemensamt utvecklingsråd. Och man vill även få igång ett samarbete kring miljön.

Det politiska samarbetet inleds alltså nu några månader före höstens val. Men enligt Malin Kind beror det bara på slumpen.

– Val och val, jag tror inte att det här kommer bli någon jättestor valfråga för Växjö. Men jag tror att Växjö som kommun har mycket att vinna på det här samarbetet.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".