Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Friskare barn på förskolor

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 05.08
Med enkla insatser på förskolorna kan det bli färre läkarbesök och antibiotikakurer. Foto: Anna Tigerström/Sveriegs Radio

Knappt har förkylningarna ebbat ut förrän magsjukan slår. 200 personer från Kronoberg och Halland samlades till en temadag om hur man minskar risken för smitta.

Säg den förälder som inte har suckat över sitt sjuka dagisbarn och konflikten mellan att vara hemma och att gå till jobbet.

Och det är personalen på förskolorna som får ta hand om halvsjuka och halvfriska barn och så långt som möjligt försöka minska risken för smitta. 

Enkla insatser kan halvera magsjuka
200 personer som på olika sätt jobbar med eller på förskolor i Kronoberg och Halland samlades till en temadag i Halmstad om det här. 

– Om man gör enkla insatser så kan kanske hälften av all maginfluensa tas bort. Det kan man säkert också överföra till luftvägsinfektioner och då blir det per automatik färre läkarbesök och antibiotikakurer, säger Mats Erntell som är smittskyddsläkare i Halland.

Att få ner användningen av antibiotika är alltså ett mål. Och de enkla medel som Mats Erntell pratar om är bättre hygien, handsprit förstås, och rutiner så att personalen vet vad man ska göra när smittan slår till. Ett ökat samarbete mellan förskolorna och BVC är också viktigt. 

Friskare barn på uteförskolor
Catarina Bergström arbetar på uteförskolan Äventyret i Växjö och på uteförskolorna brukar barnen vara friskare.

– Vi vistas utomhus hela dagarna. Vi äter också ute, men vi har bra rutiner för att tvätta händerna och barnen vistas inte så nära varandra när man har skogen som lekplats.

Föräldrar måste ta mer ansvar
Och så gäller det att få med föräldrarna och få dem att ta sin del av ansvaret för att minska smittspridningen.

– Det är viktigt att ha en rak dialog med föräldrarna om vad vi kan göra och vad de kan göra, säger Catarina Bergström.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".