Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljöverket inspekterar sommarjobb

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 16.06
Ann-Helen Johansson, inspektör på Arbetsmiljöverket i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Ungdomar löper större risk att skadas på jobbet än vuxna. Därför ska nu Arbetsmiljöverket inspektera sommarjobbarnas arbetsplatser för att motverka olyckor, skador och dödsfall.

– Arbetsgivarna måste bli medvetna om vilket ansvar de har. Och att ansvaret är strörre när det gäller unga arbetstagare, säger Ann-Helen Johansson som är arbetsmiljöinspektör i Växjö.

Snart börjar tusentals ungdomar i landet sina sommarjobb, och för många är det kanske första gången man provar på arbetslivet och tjänar lite egna pengar. Men alla arbetsplatser är inte säkra och varje år sker olyckor. De vanligaste omedelbara olycksriskerna är att falla, skära sig, klämma sig och så vidare. Men det handlar också om mer långsiktiga skador eller psykosocial stress och hot om våld. Men det kan också handla om förslitningsskador.

Ramlade från tak

Ibland har olyckorna med dödlig utgång. Så sent som 2008 omkom en 15-årig flicka i Sävsjöström. Hon ramlade ner från ett tak där hon sommarjobbade.

– Hur olyckorna ser ut beror på vilken branch man är i. Vi har ju till exempel haft ungdomar som fallit. Men det förekommer också hot, till exempel i restaurangbranchen där man träffar berusade personer, säge Ann-Helen Johansson.

Reglerna när det gäller arbete och arbetsplatser ser olika ut beroende på hur gammal man är. Det finns till exempel arbetsuppgifter som man helt enkelt inte får utföra om man inte fyllt 18 år. Och så länge du är under 18 ska man göra enklare arbeten och alltid ha en handledare i närheten som kan hjälpa till om det behövs. Men arbetsgivaren ska också göra ordentliga riskbedömningar, känna till reglerna och se till att sommarjobbarna får rätt introduktion.

Riskbedömning

- På våra inspektioner frågar vi till exempel arbetsgivarna hur introduktionen har varit och om de funderat på om arbetsuppgifterna är lämpliga. Vi tittar också på om de har gjort en riskbedömning och om det finns skyddsutrustning, säger Ann-Helen Johansson.

Och Ann-Helen Johansson tycker att arbetsgivarna har blivit bättre på att ta hand om sina ungdomar.

– När jag är ute på arbetsplatserna så får jag bra information om vilka rutiner man har. Jag känner att medvetenheten har ökat kring de här frågorna, säger Ann-Helen Johansson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".