Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dubbelmordet

Mordanklagad kände båda offren

Uppdaterat onsdag 9 juni 2010 kl 15.01
Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 08.59
1 av 2
Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz och Kronobergspolisen utredningsledare Stefan Karlsson. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Mordutredningen har svällt till 600 sidor. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Den 34-åriga kvinna som misstänks för morden på två män i Växjö i påskhelgen åtalades i dag. Förundersökning har svällt till närmare 600 sidor.

I dag åtalades den 34-åriga kvinnan som misstänks för de två uppmärksammade knivmorden i Växjö i påskhelgen.

Kvinnan greps på en buss med blodiga kläder efter att hon berättat för en passagerare att hon mördat två män med en kniv.

Kände båda männen
Med det ena offret, en 41-årig man, hade hon haft en relation och den andre, en 71-årig man, hade hon lärt känna i ett arbetsmarknadsprojekt i Växjö. Båda offren hade fått flera knivstick i buken och också några i ryggen.

Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz hade tillsammans med Kronobergspolisens utredningsledare Stefan Karlsson presskonferens i polishuset i Växjö i dag för att presentera sitt åtal.

Tror det räcker för en fällande dom?

– Det finns en ganska omfattande teknisk bevisning. För det första så har vi ju en stor mängd blod på hennes kläder och på skorna och det blodet har visat sig komma från båda de här brottsoffren. Dessutom bar hon med sig en kniv som rättsläkarna har konstaterat mycket väl kan vara den som har använts mot båda de här männen och den kniven var kraftigt blodbesudlad med blod från den äldre mannen.

Inget motiv
– I samband med gripandet sa hon att hon mördat två män för att de är pedofiler, att de är farliga för barn, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz.

Finns det något som helst belägg för detta?

– Nej, det vill jag påstå att det inte gör. Vi har naturligtvis sökt den typen av information i samband med husrannsakningar hos de båda offren och även slagit i register och vi har inte funnit någon som helst information som talar i den riktningen, säger hon.

Sågs jogga med rollator
Kvinnans rörelser i Växjö under morddagen har kunnat kartläggas ingående, eftersom hon väckte uppmärksamhet genom att använda sig av rollator trots att hon inte var fysiskt handikappad. Vissa har sett henne halvjogga med rollatorn.

Vittnen som observerade henne under den senare delen av förmiddagen på morddagen reagerade också på att hennes kläder var blodiga.

Kraftigt våld
Båda mordoffren hade många och djupa sticksår. Den yngre mannen hade troligen angripits i badrummet med en kniv som kvinnan hittat i hans kök. Han hade sedan tagit sig ut i hallen där han blivit liggande på rygg. Han hade bland annat tre djupa sticksår i buken och ett djupt sticksår i ryggen, som blev hans död.

Den äldre mannen, som själv slog larm till SOS Alarm om att han blivit skadad, tycks ha vandrat runt kraftigt blödande i sin lägenhet. De blodiga fotspåren finns överallt i lägenheten. Han hittades sedan i trapphuset och avled under en operation senare samma dag.

Ambulanspersonal såg henne
En granne till 70-åringen som hade varit ute och rastat hunden mötte kvinnan direkt efter dådet. Det låg mycket blod på golvet i trapphuset och hon frågade kvinnan, som var på väg nerför trapporna, var allt blodet kom ifrån. Kvinnan svarade något ohörbart och fortsatte ner.

Även ambulanspersonal observerade kvinnan när hon var på väg från platsen. De såg en person med rullator snabbt gå därifrån, men de uppfattade det som att det var en man de såg.

Vad säger hon själv nu om det som hänt?

– Vid varje tillfälle som hon har kommenterat den här söndagen och vad som hände så har hon tagit på sig skulden, säger Anna-Karin von Schoultz.

Hur mår hon nu?

– Bättre än i inledningsskedet men hon är fortfarande i behov av vård.

Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz tror att det blir en fällande dom.

– Jag tycker att bevisningen är stark mot henne och jag tror på mitt åtal. Jag räknar med att hon döms för detta.

Rättegången inleds på måndag, den 14 juni. På grund av en ombyggnad i Växjö tingsrätt hålls den i Kalmar.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".