Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Avskedad efter sex med patient

Uppdaterat fredag 11 juni 2010 kl 12.00
Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 10.22
Landstinget Kronoberg har anmält händelsen till Socialstyrelsen. Foto: Jens Pehrson/Sveriges Radio

En nyanställd manlig vikarie inom vuxenpsykiatrin i Landstinget Kronoberg har haft sexuellt umgänge med en 22-årig kvinnlig patient. Händelsen har anmälts till polis som misstänkt sexuellt utnyttjande.

Mannen avskedades med omedelbar verkan. Det var när den kvinnliga patienten vårdades för en självskada som det hela kom fram, berättar Andrea Christoffersson, chefsläkare vid vuxenpsykiatrin.

--Nu kom det fram att kanske en av bidragande orsakerna till händelsen var att hon har haft sexuell kontakt med en av våra anställda. Det gäller en manlig nyanställd personal som skulle jobbat som vikarie hos oss och det är helt olämpligt att personal har sexuell kontakt med patienter som är ju i beroendeställning.

Hur mår den här patienten idag?
--Patienten får stöd och omhändertagande på vårdenheten.

Mannen kontrollerades på vanligt sätt före anställning.

--Vi har ju kontrollerat både legitimation och tagit flera referenser om den här personen och tidigare har inte inträffat något liknande eller något som skulle belastat den här personalen. Jag ser inte att vi hade kunnat förutse att det skulle inträffa.

Kraftiga reaktioner från övrig personal
--Det var väldigt stark negativ reaktion från personalen att det hade kunnat inträffa och det är klart att det är inte acceptabelt.

Det var redan efter det första samtalet med den manlige vikarien efter det som hänt klart att han inte kunde vara kvar.

--Resultatet av samtalet blev att personalen avskedades direkt. Man har inte riktigt sett förståelse från personalens sida att detta är olämpligt.

Och det är redan klart att man i fortsättningen kommer att göra ytterligare kontroller vid nyanställningar.

--Vi har bestämt att vi kommer även att kontrollera registret inom hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om man har någon som helst anmärkning. Denna personalen har inte haft något sådant.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".