Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Biskopsvalet

Jan-Olof Johansson fick flest röster

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.12
1 av 3
Nästan 700 personer samlades idag i Domkyrkan i Växjö för nomineringsvalet. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 3
Elisabet Cárcamo Storm, komminister i Alvesta. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 3
Kyrkoherde Magnus Hedin. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Nära 700 personer från Växjö stift samlades i dag i Domkyrkan i Växjö för nomineringsvalet som ska leda fram till en ny biskop. Domprost Jan-Olof Johansson fick flest röster.

En kvinna och fyra män fick mer än fem procent av rösterna och kommer att gå vidare till biskopsvalet den 30 augusti. De fem är domprost Jan-Olof Johansson (238 röster) från Växjö, kyrkoherde Lisa Tegby (57 röster) från Umeå, professor Kjell H Lejon (54 röster) från Linköping, teologie doktor Per Eckerdal (36 röster) från Göteborg och komminister Dag Sandahl från Öland (35 röster).

Vid nomineringsvalet deltog ungefär 80 procent av de röstberättigade, eller 541 personer.

Olika förhoppningar från de röstande
Det fanns olika åsikter bland de röstberättigade om vad för slags biskop stiftet behöver efter turbulensen kring biskop Sven Thidevall och hans avgång.

Elisabet Cárcamo Storm, komminister i Alvesta, hade klara förhoppningar för valet.

– Jag hoppas ju att det kommer att finnas en bra kvinnlig kandidat att rösta på. Jag hoppas på Lisa Tegby som jag tror har den erfarenhet som krävs för att komma till detta stift, hon har varit präst i många år.

Jan-Åke Carlsson, komminister i Rydaholm, hoppas att valet ska ge fem vettiga kandidater som går vidare.

– Jag tror att vi mår bäst av att ha en biskop som känner stiftet, som lever i stiftet, känner prästerna och det andliga klimatet.

En av tre från länet är kvar
Tre av de 12 kandidaterna till nomineringsvalet var från Kronobergs län - domprosten Jan-Olof Johanson från Växjö, Christoffer Meakin, kyrkokansliet Växjö, och Magnus Hedin, kyrkoherde i Tingsryds pastorat. Av dem tre var det alltså bara förhandsfavoriten Jan-Olof Johansson som gick vidare.

Nästa steg i processen att utse ny biskop är att de fem kandidaterna behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd. De kommer sedan att möta sina väljare vid en offentlig hearing i Växjö den 21 augusti. Den 30 augusti är det biskopsval. Om ingen kandidat då får över hälften av rösterna går de två kandidater med flest röster vidare till ett andra val den 4 oktober. Biskopsvigningen sker preliminärt den 21 november i Uppsala domkyrka.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Fråga

De fem gick vidare

Jan-Olof Johansson med 238 röster

Lisa Tegby med 57 röster

Kjell O Lejon med 54 röster

Per Eckerdal med 36 röster

Dag Sandahl med 35 röster

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".