Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

45 misstänkta fall av människohandel

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.32
Anna Ståhl har varit projektledare för kartläggningen av människohandel i Kronobergs län. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Människohandel är inte bara ett storstadsfenomen. I Kronobergs län har det förekommit minst 45 misstänkta fall av människohandel med sexuella ändamål. Det visar länsstyrelsens nya kartläggning.

– Det är ett spännande resultat eftersom vi tidigare inte har haft någon kunskap alls, säger länsstyrelsens projektledare Anna Ståhl.

Är 45 misstänkta fall mycket eller lite?

– Det är ju mycket redan när det är ett fall eftersom det handlar om en individ. Sedan kan det ju vara så att det kan vara samma kvinna som flera aktörer har stött på.

Anna Ståhl säger att bara en annan länsstyrelse har gjort en liknande kartläggning. Därför finns inga siffror att jämföra med från andra län. Däremot hoppas hon att den modell som nu genomförts i Kronobergs län ska sprida sig.

Över 600 enkäter
Några av aktörerna, som Anna Ståhl kallar dem, satt och fikade idag på morgonen i en av IOGT-NTO:s lokaler inför ett seminarium om just människohandel.

Över 600 enkäter har skickats ut till bland annat läkare, frivilligorganisationer, myndigheter, migrationsverket och taxibolag. Resultatet visar att det har förekommit 45 misstänkta fall av människohandel med sexuella ändamål i länet.

De som hade sett något misstänkt fick svara på vad som gjorde dem misstänksamma och det handlade ofta om att kvinnan har verkat rädd, att hon inte har kunnat språket och att hon har haft blåmärken, säger Anna Ståhl.

Få går till polisen
Men få har vänt sig till polisen och inga förundersökningar har inletts.

– Jag tror att det beror på att polisen får in så pass få tips och att människor som har misstankar har svårt att konkretisera vad de känner och att ta det vidare, säger Anna Ståhl.

Vad gör ni med resultatet?

– De som har svarat är anonyma så vi kan inte spåra misstankarna utan det vi gör nu är att skapa en diskussion och förhoppningsvis lyfts frågan i länet på bred nivå.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".