Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Äldreboendet Norrelid: "Det ska bli bättre"

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 11.14
Susanne Berge, enhetschef på äldreboendet Norrelid, säger att de håller på att rekrytera en person som ska vara ansvarig för aktiviteter för de boende. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

"Vi håller på att rekrytera personal". Det säger enhetschefen på Norrelid, Susanne Berge, efter kritiken om att de gemensamma aktiviteterna försvann när äldreboendet Norrelid privatiserades.

– Det kommer. Det handlar om att vi håller på med ett rekryteringsarbete. Vi är i uppstarten och har bara varit i gång i fyra veckor, säger Susanne Berge.

Kerstin Paulsson, vars make Rolf bor på Norrelid sedan fem år tillbaka, har reagerat kraftigt mot försämringen vad gäller aktiviteter sedan Norlandia Care tog över den 7 september. Borta är de viktiga och uppskattade gemensamma samlingarna där alla som ville kunde träffas för en kopp kaffe med underhållning, bingo och andra samlingar som hon menar är så viktiga för de äldre. För att träffa andra och komma ut från avdelningen man bor på.

Susanne Berge, enhetschef på Norrelid, tillbakavisar kritiken och berättar man just nu håller på att rekrytera personal för att jobba med aktivering, och att det ordnas många saker för de äldre på boendet, fast en annan typ av verksamhet, mer individanpassad och uppe på de olika avdelningarna. Aktiviteter som uppskattas mycket av de äldre, säger hon.

– Det har varit lite annorlunda, men samtidigt ska vi skapa förutsättningar för att ha stora sammanhang också, säger Susanne Berge.

När ni tog över, varför såg ni inte till att det fanns en arbetsterapeut eller någon som kunde jobba med aktivering?

– Det är mycket som ska falla på plats vid ett övertagande och det tar tid att hitta rätt personer som ska fungera bra i ett team.

Vilka krav har kommunen ställt när det gäller den här typen av gemensamma aktiviteter?

– Det är vår profilering, därför tycker vi att det viktigt att ha rätt personer på rätt plats, att vi ska skapa ett gott liv varje dag för varje individ. Men det är väldigt olika vad man uppfattar som ett gott liv.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".