Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Vem får de bästa träningstiderna?

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 05.00
"Vi vill se verkligheten"
(1:26 min)
1 av 2
Växjö kommun ska undersöka om det finns någon skillnad i vilka träningstider pojkar och flickor får. Arkivfoto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Håkan Frizén (V). Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio

Nu ska Växjö kommun kartlägga hur de olika idrottsytorna i kommunen nyttjas av pojkar respektive flickor. Det är ett steg i att överblicka hur jämställt det är inom idrottsföreningarna.

En liknande kartläggning gjordes i Malmö kommun under förra året och den visade att pojkar i större grad utnyttjade de kommunala idrottsanläggningarna och tränade under mer eftertraktade tider.

Under förra året började Växjö kommun att titta på hur attityden till jämställdhet inom föreningslivet i kommunen ser ut och det gjordes en utredning om hur föreningarnas attityd till jämnställdhet är. Slutsatsen blev att den var positiv men att många föreningar saknar kunskaper om vad begreppet egentligen innebär och hur de ska jobba med det.

En ny kartläggning ska nu fokusera på alla idrottsytor i kommunen och spegla hur jämställt det är i nyttjandet av dem.

Den som har drivit idén är Håkan Frizén (V), vice ordförande i fritidsnämnden. Han tycker det är viktigt att politikerna också kommer ut till idrottsanläggningarna.

– Vi har väl sex, sju större idrottanläggningar i kommunen. Under en slumpvis utvald vecka så får vi anlita och även själva gå till hallarna mellan klockan 17.00-22.00. Varje timme får vi titta på vilka som tränar och sedan skriva ner, kartlägga och samla ihop information. Vi ska inte fråga föreningarna, för de svarar kanske att det är fördelat 50-50, eller 40-60. Vi vill se hur det är i verkligheten.

Är det inte viktigt att det är proportionerligt fördelat?

– Vi vet att det är något fler pojkar som idrottar än flickor. Utifrån det kan man säga att pojkar ska ha lite mer tider, men det går inte att försvara att pojkar ska ha de bästa tiderna, tycker jag.

Utredningen ska vara klar senast hösten 2012.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".