Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Bristande kontroll av privata vårdboenden

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 06.30
"Det är oacceptabelt"
(1:43 min)
Gunnar Storbjörk (S) hade ingen aning om att boendena inte har granskats. Foto: Karin Ernstsson/SR

När Växjö kommun lägger ut äldreboenden på entreprenad ställs hårda krav på kvalitén. Kommunen ska till exempel fråga de äldre minst en gång om året hur de har det. Men det görs inte.

Växjö kommun har flera äldreboenden utlagda på privata vårdgivare. Och för att kolla om vården håller måttet, ska de som har äldreboendet som sitt hem intervjuas minst en gång om året av personal från kommunen, så kallad individuppföljning.

Det har politikerna lovat de äldre och deras anhöriga och det står också i avtalet med de privata vårdgivarna att en sådan uppföljning görs regelbundet.

Visade på stora brister
I december 2008 gjorde kommunen en sådan granskning på äldreboendet Tellusvägen, som drivs av Attendo Care. Man intervjuade slumpmässigt utvalda, både kvinnor och män mellan 79 och 91 år och deras berättelser avslöjade stora brister i vården och omsorgen.

Maten räckte inte
De fick inte komma ut så ofta som de ville, medicin glömdes bort av personalen, de fick inte duscha så ofta som de blivit lovade, maten räckte inte och personalen hann inte med, och så vidare och så vidare. De negativa upplevelserna övervägde, konstaterades i utredningen.

"Omsorgstagarnas beslut om insatser genomfördes inte fullt och hanteringen av deras pengar och behovet av hälso och sjukvård var bristfällig till viss del", står det kommunens sammanfattning av granskningen.

Struntade i uppföljning
Men trots uppenbara och dokumenterade kvalitetsbrister 2008, har kommunen struntat i att fråga de äldre om det blivit bättre. Ingen individuppföljning har gjorts på nästan två år.

Varför kan utredaren Lena Tibblin, som granskar de privata äldreboendena för kommunens räkning, inte riktigt svara på. Hon säger att modellen för uppföljning inte riktigt satt sig, och eftersom man gjorde intervjuer i december 2008 hoppade man över år 2009. En ny intervjuomgång är planerad till december i år, säger hon.

"Det är oacceptabelt"
Men de ansvariga politikerna i omsorgsnämnden, som inte hade en aning om att granskningen inte gjorts, säger att det inte finns några ursäkter.

– Ja, det är oacceptabelt att det är på det viset. Individuppföljning är ett viktigt verktyg för att se till så att omsorgstagarna får den vård de har rätt till, säger Gunnar Storbjörk (S) vice ordförande i omsorgsnämnden i Växjö kommun.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".