Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Politiker i Växjö hade ingen aning

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 10.26
Granskar inte äldreboenden fullt ut
(1:39 min)
Politikerna i omsorgsnämndnen visste inte att kommunen inte fullt ut genomförde granskningar av de äldreboenden som drivs av privata entreprenörer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bengt Onordin

De ansvariga politikerna i omsorgsnämnden hade ingen aning om att kommunen inte fullt ut genomför uppföljningar och granskningar av de äldreboenden som drivs av privata entreprenörer.

I Växjö har politikerna de senaste åren lagt ut flera äldreboenden på privata händer.

Sörgården i Rottne, Evelid, Tellusvägen, och Norrelid är några exempel. Politikerna har varit noga med att uppföljningar av avtalen med de privata vårdgivarna ska göras regelbundet, bland annat genom intervjuer med de äldre och deras anhöriga, minst en gång om året.

Men det görs inte alltid. På Tellusvägens äldreboende på Hovshaga har ingen sådan individuppföljning gjorts av omsorgsförvaltningens personal på nästan två år. Trots starka berättelser från de äldre där i december 2008, där de med egna ord berättade om stora brister i vården och omsorgen.

Politikerna visse inte

Politikerna, som har det yttersta ansvaret för de äldre, kände inte till att det inte gjorts individuppföljningar, och har heller inte frågat efter dem, medger de.

Bertil Olsson ( KD) ordförande i nämnden togs på sängen:

- Det är självklart inte bra att det brister i uppföljningen på det här viset, för som politiker har vi utgått att den här regelbundna uppföljningen har gjorts, och det är självklart inte bra att inte gjorts.

Gunnar Storbjörk, vice ordförande i omsorgsnämnden svarar så här på frågan om politikerna verkligen har koll i dag på hur de äldre har det på de privata boendena i kommunen:

- Uppenbarligen inte, eftersom individuppföljningarna inte fullt upp har gjorts.

Vad gör du nu?

- Ja vi får vi se till be att få uppföljningar om hur det ser ut på alla ställen, Tellusvägen, liksom de övriga, att de görs enligt de avtal som finns.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".