Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Linnéuniversitet frias från kritik

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 15.51
Universitetet slipper kritik
(1:43 min)
Foto: SR Kalmar

Ledningen vid Linnéuniversitetet frias helt från kritik i den arbetsmiljöundersökning som gjorts efter att huvudskyddsombuden framfört kritik mot universitetsdirektören. Däremot får facken en viss kritik.

– Jag är naturligtvis väldigt glad att man har konstaterat att det inte finns någon risk för psykosocial ohälsa kopplat till ledningsfunktionen. Jag tror att det är viktigt att vi lägger det här bakom oss och arbeta med organisationen och vårt framåtsyftande arbetet vad det gäller arbetsmiljön, säger Linnéuniversitetets rektor Stephen Hwang.

Huvudskyddsombuden i Kalmar och Växjö har begärt en arbetsmiljöutredning om universitetsdirektören Annika Åkerblom. Enligt huvudskyddsombuden har kontakten mellan personalen och universitetsdirektören upplevts som kränkande och nedvärderande och ledarskapet otydligt.

Ingen risk för psykosocial ohälsa

Men utredaren slår alltså fast att det inte föreligger någon risk för psykosocial ohälsa kopplat till ledningen. Däremot får facken en viss kritik - den fackliga sidan har inte underlättat det interna samarbetet skriver utredaren.

Men båda huvudskyddsombuden Mitsuru Suzuki i Växjö och Margareta Bjeker i Kalmar ifrågasätter resultatet. "det här är inte den utredning vi har beställt men jag vill prata med rektor innan jag uttalar mig" säger Margareta Bjeker. Huvudskyddsombuden har tidigare kritiserat att utredaren bara talat med chefer som är i direkt beroendeställning till universitetsdirektören.

Men rektor Stephen Hwang avfärdar den kritiken:

– Jag känner att jag har gjort vad jag har kunnat göra. Sen kan det ju vara så enskilda personer inte är nöjda med resultatet därför att man kanske vill ha ett visst resultat därför att man tycker att det är på ett visst vis. De personerna får ju stå för sitt agerande.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".