Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Politikernas Kinaresor kritiseras

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 14.04
"Vad får folk ut av det här?"
(1:24 min)
Foto: Gemunu Amarasinghe/Scanpix

Flum och okonkreta resultat som finansieras med skattemedel. Författaren och journalisten Ola Wong riktar nu mycket hård kritik mot Regionförbundets resa till Shanghai nyligen.

– Man måste fråga sig vad regionen får ut av det, säger Ola Wong.

Ola Wong avslöjade för fyra år sedan att falska löften låg bakom den kinesiska mångmiljonkronors satsningen på ett nytt handelscentrum i Kalmar för fyra år sedan. Nu riktar han hård kritik mot politiker i regionförbunden i Småland och Blekinge som tidigare i höstas åkte till världsutställningen i Shanghai för att knyta affärskontakter.

De fyra regionförbunden hade då satsat en halv miljon kronor var i projektet som bland annat syftade till att lokala politiker skulle få en bild av hur man kan göra affärer med Kina, då landet anses vara en marknad med stor potential. För enligt Ola Wong kan politikena inte tydligt besvara frågan vad regionen egentligen tjänar på resan.

– Jag vet bara att de åkt, inte deras schema eller syfte. De måste kunna svara på vad man tjänat på resan, inte bara flummiga svar som "vi vill öppna dörrar för ökade affärsverksamheter" och liknande. Kan de inte ge svar är det tveksamt om regioninvånarna får ut så mycket av det här, säger Ola Wong.

Regionförbundets ordförande Marie-Louise Hilmersson (C) blir förvånad när hon hör kritiken.

– Det är lätt att sitta och tycka när man inte tagit reda på vad vi gjort, säger Marie-Louise Hilmersson.

– Vi har diskuterat det här mycket innan vi åkte och vi blev en enig styrelse om att vi ska försöka se ut hur det ser ut i Kina, om vi har några möjligheter att etablera oss där eller lära oss något, fortsätter Hilmersson.

Vad kostade den senaste resan?

– För Regionförbundets del var det 225 000 kronor, sedan får vi lägga på resekostnader så det blir cirka en halv miljon.

Vi hittar ingenting konkret i dokumentet som skrevs efter er resa i oktober, det finns till exempel ett avtal här som inte innehåller något konkret.

– Det gör det inte än, men det kommer det göra, säger Marie-Louise Hilmersson.

Och Peter Hogla som är regiondirektör på regionförbundet Södra Småland håller med henne.

– Man gör inte affärer genom att träffas trettio sekunder utan man måste etablera en kontakt och det här är den första kontakten vi har etablerat. Det kommer bli affärer både för oss offentliga och för privata och jag hoppas att det ska komma skattebetalarna till del.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".