Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Trafikverket utreder dödsolycka

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.00
Mats Artebrant, olycksutredare på Trafikverket
(1:20 min)
1 av 2
Korsningen Sjöuddevägen/Hjalmar Petris väg. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
Minnesmärke över den omkomna kvinnan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

I mitten av oktober omkom en ung kvinna som cyklade i en korsning på ett industriområde i Växjö efter att hon blivit påkörd av en lastbil på Hjalmar Petris väg. En olycka som nu utreds av Trafikverket.

– Vi har varit på plats i Växjö, säger Mats Artebrant, olycksutredare på Trafikverket.

Sedan 1997 utreder Trafikverket alla dödsolyckor i Sverige, inte juridisk, men utifrån ett trafiksäkerhetsperspektiv. Man får ett sms från polisen och sedan påbörjas utredningen.

Hjalmar Petris väg och dess tvärgator är stark trafikerade, med många företag, stora lastbilar och gott om cyklister och gångtrafikanter i rörelse.

Exakt vad som orsaken var och vems felet var, har inte polisen utrett ännu, klart är att lastbilen svängde vänster från Sjöuddevägen och troligen inte såg kvinnan som cyklade på Hjalmar Petris väg.

Och vad gäller Trafikverkets utredning får vi inte veta något ännu, det råder sekretess kring resultatet, säger Mats Artebrant, olycksutredare på Trafikverket. Så om han anser att finns brister just här, till exempel att sikten är dålig eller att korsningen i sig är farlig, uttalar han sig inte om i nuläget.

Men han berättar rent generellt vad Trafikverket tittar på när man gör utredningar efter dödsolyckor:

- Vi åker till platsen, vi kollar vägarna, vi tittar även på fordonen, vi tittar på sikten, vägens skick och om det står skyltar i vägen som skymmer sikten och så vidare, säger Mats Artebrant.

Om Trafikverket kommer fram till att det finns brister vad gäller säkerheten diskuteras det sedan med den berörda kommunen eller annan väghållare.

Det brukar ta mellan 3 och 6 månader innan Trafikverkets dödolyckeutredningar är klara.

Karin Ernstsson 
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".